Un barbat a gasit 1.471 de monede din argint din perioada 1500-1600, pe care le-a dus la muzeu
Un barbat din judetul Dolj a gasit 1.471 de monede din argint, ce dateaza din perioada 1500-1600, ingropate in pamant, acesta ducandu-le la Muzeul Olteniei, care le va evalua si il va recompensa cu 30 la suta din valoarea tezaurului.
Muzeul Olteniei a intrat in posesia unui tezaur de monede de argint de 1806,74 grame din perioada lui Mihai Viteazul. Asta dupa ce un craiovean a gasit 1471 de monede in localitatea doljeana Bulzesti, transmite corespondentul Mediafax.
Directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, ca monedele au fost descoperite de craioveanul Dumintru Banta, in comuna Bulzesti, judetul Dolj, in 5 ianuarie 2013.
El a precizat ca barbatul a gasit monedele intr-un sac de panza, pe un camp, la o adancime de 50 de centimetri in pamant.
"Este vorba despre o descoperire cu o importanta valoare numismatica, a treia descoperire de monede din zona Olteniei. Descoperitorul a respectat legea si a predat monedele Directiei de Patrimoniu in perioada de timp pe care o prevede legea", a declarat Florin Ridichie.
Din cele 1.471 de monede de argint gasite de barbat, 1.415 sunt monede turcesti, opt monede unguresti, iar restul europene datand din perioada secolului al XVI-lea.
Conform reprezentantilor Muzeului Olteniei, cele mai multe monede dateaza din perioada 1500-1600.
Cele mai multe dintre monede sunt turcesti, insa printre ele sunt si monede ce provin din Polonia, Lituania, Spania, Franta, Olanda, Lubeck, Saxonia, Nuremberg.
Deocamdata nu a fost stablita valoarea monedelor, insa dupa ce se va face evaluarea acestora, barbatul va fi recompensat cu 30% din valoare.
De asemenea, barbatul a spus ca obisnuieste sa mearga sa caute metale, folosind un detector de metale pentru ca are autorizatie de la Politie.
"Acest tezaur l-am gasit in timpul liber. Initial, am gasit o moneda turceasca la o adancime de aproximativ 15 centimetri, apoi am sapat mai adanc si le-am gasit si pe celelalte, erau intr-un saculet care s-a deteriorat si foarte multe dintre ele s-au imprastiat", a spus barbatul.
Citeste si: Astronomii, ingrijorati. "Universul a ajuns intr-un punct critic"
Sursa foto: http://hartacomorii.blogspot.ro