La 6 luni dupa ce i-a fost extirpata alunita, un barbat a aflat ca are cancer in metastaza. Spitalul il vede unicul vinovat

×
Codul embed a fost copiat

Caz dramatic la Sibiu: un barbat de 42 de ani, caruia i-a fost extirpata o alunita, a aflat abia dupa sase luni ca are cancer de piele, extins la ficat si plamani.

Medicii de la Spitalul Judetean recunosc ca stiau de boala inca de anul trecut, cand i-au facut analizele. Insa hartiile care arata clar diagnosticul au zacut intr-un sertar si nimeni nu s-a obosit sa-l sune pe pacient. Din pacate, dupa o jumatate de an, boala s-a agravat, iar omul, tatal a doua fetite de 3 si 7 ani, este in pragul disperarii.

Anul trecut, in noiembrie, barbatul a mers la Spitalul Judetean din Sibiu, din cauza unei alunite care il deranja. Medicii au decis s-o elimine, dar, in acelasi timp, au recoltat si probe pentru biopsie, o analiza obligatorie pentru depistarea unei eventuale tumori canceroase.

Numai ca pacientul nu a primit rezultatele analizei, desi, timp de o luna dupa interventia chirurgicala, a mers de mai multe ori la spital pentru pansat si a intrebat de ele. Intre timp, starea lui s-a inrautatit. Acum doua saptamani, omul a mers la un laborator privat, unde investigatiile au scos la iveala cancerul deja instalat la piele, ficat si plamani.

Intors la Spitalul Judetan, pacientul a aflat ca analizele de acum sase luni, care evidentiau boala, erau gata inca de atunci, dar nimeni nu i-a comunicat diagnosticul.

Citește și
bolnavi, cancer
"NU AVEM". Cuvintele care transforma asteptarea in disperare pentru bolnavii de cancer. Imagini filmate cu camera ascunsa
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Pacientul povesteste ca, dupa operatie, l-a intrebat de mai multe ori pe chirurg despre rezultatele analizelor, dar acesta i-a spus de fiecare data ca nu le are. Abia dupa cinci luni, cand laboratorul privat i-a pus cruntul diagnostic, omul s-a intors la chirurgul care-l operase si a cerut insistent analizele de anul trecut.

''Mi-a spus: te duci si cauti pe la sora sefa, de la fisier. Si, intr-adevar, eu personal a trebuit sa merg sa caut acest rezultat, asta a fost dupa cinci luni, pana acum niciun doctor, nimeni nu m-a anuntat", povesteste pacientul, Vasile Oana.

''Este sfasietor. In decurs de doua saptamani sa afli ca efectiv nu mai ai ce sa faci. Nu stim incotro sa o apucam, avem si doua fetite de 3 si 7 ani, e foarte greu si dureros", a spus printre lacrimi Emilia Oana, sotia pacientului.

Barbatul a aflat, asadar, abia acum ca are cancer, desi boala fusese descoperita de medici inca din decembrie. Intre timp, metastazele i-au cuprins ficatul si plamanii. Reprezentantii spitalului sustin ca el este singurul vinovat, pentru ca nu si-a cautat rezultatele analizelor.

"Analizele erau disponibile din data de 6 decembrie. Ridicarea rezultatului histopatologic este responsabilitatea si interesul pacientului, caruia, la externare, i s-a comunicat sa revina la termenul mentionat. Bolnavul nu a revenit decat in urma cu aproximativ 10 zile. Bolnavul spune ca a cerut rezultatele si ca nu i s-au dat, ca i s-a spus ca nu sunt gata! Orice om are dreptul sa spuna ce doreste, noi discutam pe documente medicale inregistrate", a declarat Decebal Todarita, purtator de cuvant al Spitalului Judetean Sibiu.

E de nedescris disperarea din familia barbatului lovit de necrutatoarea boala. Omul este insurat si are doua fetite mici de crescut.

Vasile Oana, pacient: "Ii acuz de neglijenta fata de bolnav, le reprosez lipsa lor de colaborare cu oamenii care nu stiu ce trebuie sa faca, nu cunosc. Ei trebuie sa monitorizeze aceste cazuri, ca omul nu stie ce e cu el, omul trebuie informat, ca n-a facut medicina".

Sunt, insa, si medici care spun ca cineva din interior ar fi trebuit sa-l anunte pe pacient, potrivit codului deontologic
al profesiei, mai ales ca analizele barbatului ajunsesera la sectia de chirurgie.

"Din punct de vedere moral, este clar ca acel medic care a primit aceasta informatie este obligat sa o si transmita", spune Ruxandra Ciocarlan, medic dir. Servicii Hospice Casa Sperantei.

Prima grija a barbatului este sa gaseasca medici care sa ii poata da o speranta. Are de gand sa mearga la o clinica din Cluj. Apoi, va depune plangeri impotriva doctorilor din Sibiu care, sustine el, l-au tratat cu neglijenta.
 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Medicii i-ar fi
Medicii i-ar fi "imbolnavit" de cancer pe pacientii sanatosi pentru a fura medicamentele. Noua persoane, arestate preventiv

Toate cele noua persoane retinute marti in dosarul retetelor false, intre care trei medici, au fost arestate preventiv, printr-o decizie luata miercuri seara de Tribunalul Bucuresti.

"NU AVEM". Cuvintele care transforma asteptarea in disperare pentru bolnavii de cancer. Imagini filmate cu camera ascunsa

In vreme ce anchetatorii iau la verificat toate documentele medicale ale doctorilor de la Fundeni suspectati de frauda, in spitale dramele bolnavilor de cancer se consuma in tacere si de multe ori cu resemnare.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.