Momentul in care un avion ultrausor a luat foc in timpul decolarii, la Targu Mures


Ultimul update: Vineri 06 Decembrie 2013 00:01
Data publicarii: Marti 03 Decembrie 2013 11:31
Categorie: Stiri actuale

Incident aviatic pe aerodromul din Targu Mures. Un avion de mici dimensiuni, de tip Cesna, a luat foc in timp ce pilotul incerca sa decoleze.

Aripile aparatului, care a iesit de pe pista, au lovit mai multi copaci si in doar cateva secunde s-au vazut primele flacari.

Cel de la mansa a reusit miraculos sa se salveze. Imaginile surprinse de un amator arata, de altfel, infernul din carlinga.

Pilotul, care este si instructor de zbor, le-a spus anchetatorilor ca totul s-ar fi intamplat din cauza unei defectiuni tehnice.

Imaginile cu avionul in flacari au fost surprinse de un amator, in jurul orei 10 si 45 de minute. Cei de pe margine nu au stiut in primele secunde daca pilotul a reusit sa se salveze. Instructorul de zbor din Oradea, cu multi ani la mansa, a avut insa putere de reactie si nu a ars de viu.

Barbatul in varsta de 57 de ani le-a explicat anchetatorilor ca totul s-a petrecut in timpul manevrelor de decolare, la cateva secunde dupa ce reusise sa se inalte foarte putin. Apoi a simtit ca ceva nu este in regula, a redresat aparatul si s-a intors pe pista. Din cauza poleiului a derapat si a nimerit intr-o zona verde. Acolo a lovit cu una dintre aripi un copac pe care l-a retezat, iar avionul s-a aprins, oprindu-se intr-o movila.

"Am vrut sa-l opresc... Am tot venit, dar n-au tinut franele, ca era mizeria asta de bruma pe jos. Am luat copacul asta si dupa ce s-a oprit am simtit ca e cald si... Uitati, mi s-a topit vesta", spune pilotul.

Pompierii, care au ajuns in cateva minute pe aerodromul situat la iesirea din oras, au reusit sa stinga aparatul fara probleme.

Dorin Oltean, seful ISU Targu Mures: "La sosirea la locul interventiei am gasit un avion de mici dimensiuni care era in flacari. Pilotul a reusit sa iasa din aparat".

Dr. Gal Melinda, SMURD Targu Mures: "La ora 10 si 53 de minute am fost solicitati la un accident aviatic. Victima, din fericire, este cat se poate de stabila, cu leziuni minore si ne bucuram pentru treaba asta. A suferit traumatism minor si mediu si arsuri".

Corneliu Grosu, prefectul judetului Mures: "Este de profesie pilot instructor. Unui profesionist nu i se intampla astfel de lucruri decat in cazuri de forta majora, o defectiune tehnica, spune dansul".

Aparatul apartine unei firme din Oradea, iar pilotul, Virgil Lupas, efectua un zbor in interes de serviciu la Bucuresti, cu escala la Targu Mures. Potrivit unor surse din ancheta, el ar fi trebuit sa ajunga si la o revizie pe aeroportul Baneasa. O comisie a Autoritatii Aeronautice a inceput oricum o ancheta.

Cel putin 33 de persoane au murit dupa ce un avion s-a prabusit in Namibia
Panica la bordul unui avion, in SUA. Ce a facut un pasager chiar la aterizare
Un avion medical s-a prabusit in statul american Florida, cauzand moartea a patru persoane
VIDEO PROTVPLUS.RO