ANIMAȚIE GRAFICĂ. Starea piloților care s-au prăbușit cu avionul IAR 99 în Bacău. Ce spun martorii

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 16 Iulie 2018 18:48
Categorie: Actualitate

O aeronavă IAR 99 Șoim s-a prăbuşit într-un lac de acumulare. Din fericire, cei doi piloţi s-au catapultat şi sunt teferi.

Militarii erau într-un zbor de verificare, dar avionul a pierdut altitudine şi a căzut în apă. Piloţii au fost aduşi de o aeronavă Spartan la Spitalul Militar din Bucureşti.

La ora 13:20, avionul militar IAR 99, cu doi piloţi la bord, a decolat din baza aeriană 95 Bacău pentru un zbor de verificare tehnică.

După doar zece minute, comandorul Marcel Bresug şi căpitanul comandor Iulian Pena s-au catapultat, iar aeronava s-a prăbuşit în lacul de acumulare Galbeni, în apropiere de localitatea Nicolae Bălcescu. Imediat în zonă au ajuns echipaje de jandarmi, militari şi medici.

Ionuţ Pleşuvu, martor: Am apucat să aud impactul, un trăsnet.
Reporter: Aţi şi văzut ce s-a întâmplat?
Ionuţ Pleşuvu, martor: Paraşutiştii cu scaunele şi avionul care se învârtea. S-a văzut cum a căzut în apă. Au ieşit ceva aburi, cred că a sărit apa în sus.

Alexandru Antonovici, martor: ”S-a auzit o bubuitură mai exact, m-am uitat în sus şi am văzut 2 paraşutişti cu tot cu scaun. I-am căutat, am zis că poate le pot oferi un ajutor.”

Militarii au fost recuperaţi în viaţă de echipele de salvare.

Comandorul Marcel Bresug, şeful statului major de la baza 95 Bacău are 41 de ani şi peste 1.000 de ore de zbor pe aeronava IAR 99 şoim. El a fost adus la Spitalul Militar din Capitală.

Tot în Capitală a ajuns şi căpitanul comandor Iulian Pena. Are 40 de ani şi cu o experienţă în zbor de aproape 450 de ore pe aceeaşi aeronavă.

La baza militară din Bacău a ajuns şi ministrul Apărării, Mihai Fifor, care acum câteva zile spunea că aceste avioane IAR 99 Șoim vor fi modernizate.

Ionuţ Neamu, șef birou comunicare al Statului major al Forţelor Aeriene Române: ”Vă informez că o comisie se afla deja în unitate pentru investigarea incidentului. A fost sesizat şi Parchetul Militar.”

IAR 99 este un avion militar românesc, folosit pentru antrenamente de tip misiuni de atac la sol şi misiuni de recunoaștere.

Starea piloților, conform MApN:

Comandorul Marcel Breşug a fost transferat către SUUMC cu un elicopter SMURD, fiind preluat, în jurul orei 17:00, la Unitatea de Primiri Urgenţe. Pacientul, în vârstă de 41 ani, este conştient, cooperant, echilibrat hemodinamic şi respirator.

În urma consulturilor de specialitate şi a investigaţiilor clinice şi paraclinice efectuate, diagnosticul acestuia este: politraumatism prin catapultare, fractură diafiză femurală stângă, fractură naviculară stângă deschisă, contuzie forte umăr stâng, fără interesare nervoasă, contuzie gambă dreaptă.

Pacientul va fi internat, pentru stabilizarea funcţiilor vitale, în Secţia ATI, urmând ca, în cursul acestei seri, să se intervină chirurgical, în blocul operator al Secţiei Clinice Ortopedie şi traumatologie, pentru toaletarea plăgilor şi procedura de osteosinteză centro-medulară diafiză femurală stângă.

Post-operator, pacientul va fi transferat în secţia ATI, pentru supraveghere medicală, profilaxia durerilor şi a ulcerului de stres, corticoterapie, antibioterapie şi stabilizarea parametrilor biologici. În cursul zilei de marți, 17 iulie, este programată reexaminarea imagistică și consult boli infecţioase, neurologie, psihiatrie şi boli interne.

Căpitan-comandorul Iulian Pena a fost transferat cu o aeronavă de tip C-27J Spartan până în Baza 90 Transport Aerian şi, ulterior, către SUUMC, cu un elicopter IAR 330 Puma, aeronave ale Forţelor Aeriene Române, configurate pentru evacuare medicală.

În jurul orei 17.20, pacientul a fost preluat pentru evaluarea medicală la Unitatea de Primiri Urgenţe a SUUMC.

Echipa multidisciplinară constituită pentru stabilirea diagnosticului şi instituirea conduitei terapeutice chirurgicale şi medicale a constatat că militarul prezintă politraumatism prin catapultare, traumatism vertebral lombar minor, fără semne neurologice, contuzie abdominală minoră și contuzie genunchi drept.

Pacientul este internat la Secţia Chirurgie generală II, urmând ca şi acesta să fie supus procedurii chirurgicale de toaletare a plăgilor. De asemenea, va beneficia de supraveghere medicală, profilaxia durerilor, corticoterapie, antibioterapie şi stabilizarea parametrilor biologici.

În funcţie de evoluţia stării de sănătate, echipa medicală multidisciplinară va decide repetarea unor investigaţii clinice şi paraclinice, eventual timpii de mobilizare şi începerea programului de recuperare.

 

 

De ce a aterizat de urgenţă avionul Ryan Air. Unii pasageri s-ar fi ales cu timpanul spart
De ce a aterizat de urgenţă avionul Ryan Air. Unii pasageri s-ar fi ales cu timpanul spart
VIDEO PROTVPLUS.RO
ancheta medici gorj
Acuzații de malpraxis. Pacient plimbat între spitale până când nu a mai putut fi salvat
Motivul pentru care timișorenii au pregătit un sendviș de 101 metri lungime
Bătrân bolnav, bătut de 3 indivizi, care voiau să îl jefuiască
Hoții au furat seiful dintr-o casă de pariuri. Câți bani se aflau în el
Adrian Severin: ”Să avem corupție acolo unde ea este și nu ar trebui să o avem”
Bărbatul care a încercat să răpească o fetiță din brațele mamei, reținut
accident, somcuta mare, maramures, colonel, educatoare,
Educatoare lovită pe trecere de un colonel în rezervă. Scenele surprinse
Un primar a murit într-un accident petrecut în Brăila. Mașina a luat foc după impact
Microbuz școlar implicat într-un accident grav, în Bihor. Un tânăr a murit
Un TIR cu carne s-a răsturnat la marginea drumului, în Hunedoara. Șoferul, blocat în cabină
APADOR-CH cere dezbaterea publică a ordonanţei de modificare a codurilor penale
Arsenalul găsit în casa unui arădean. Avea 69 de săbii şi multe alte arme