Ultimele ore din viața tânărului care a intrat în șoc hipotermic pe munte. ”Au înghețat hainele”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 17:56
Categorie: Actualitate

Vremea care s-a schimbat brusc la munte, de la toamnă blândă la iarnă aprigă, i-a luat prin surprindere pe turiștii echipați de vară.

Un tânăr de 22 de ani, voluntar SMURD, a intrat în șoc hipotermic și a murit după 17 de ore în care medicii s-au străduit să îl salveze. Pornise alături de iubita lui și încă doi prieteni într-o excursie pe vârful Moldoveanu, dar a fost îmbrăcat prea subțire.

Operațiuni dificile au fost organizate și pentru recuperarea a 4 turiști nemți izolaţi de viscol în Făgăraș. Iar pe Transalpina, 9 turiști au petrecut noaptea în mașini, după ce au deparat pe șoseaua înghețată.

Chiar dacă ştia că vremea se va înrăutăţi, tânărul de 22 de ani a pornit în expediţie spre Vârful Moldoveanu - în masivul Făgăraş - îmbrăcat de vară. Îl însoţeau două fete şi un prieten.

Din cauza viscolului şi a temperaturilor de minus 7 grade Celsius, pe drumul spre Cabana Bâlea Lac a început să se simtă rău. Prietena lui a rămas cu el, iar ceilalţi doi au decis să grăbească pasul ca să ceară ajutor.

Robert Păcurariu, prietenul tânărului: "Nu avea îmbrăcăminte adecvată deloc. Nici pentru o vreme ploioasă nu era deloc bine îmbrăcat. Tuturor ni s-au udat hainele, dinainte, de când a început să plouă. Și apoi, viscolul, au început să îngheţe pe noi. Ei doi veneau foarte încet, erau foarte obosiţi."

Îmbrăcat mult prea subţire, băiatul a intrat în şoc hipotermic. Când salvamontiştii au ajuns la el abia mai respira.

Ion Săndulescu, șef salvamont Arges: "A fost vorba de o scădere a temperaturii corporale. Era epuizat."

Doborât de ger, tânărul a intrat în stop cardio-respirator. Una dintre fetele care îl însoţeau - medic rezident într-o unitate de urgențe - a reuşit să îl resuciteze. Ulterior, băiatul a fost transportat de urgenţă la spitalul din Sibiu, unde marți s-a stins. Deşi a avut şi ea nevoie de îngrijiri, prietena băiatului a scăpat cu viaţă.

Robert Păcurariu, prietenul tânărului: "Au fost vreo trei - patru straturi diferenţă între îmbrăcămintea fetei şi îmbrăcămintea băiatului, dar diferenţa aceea de câteva straturi e, după cum se vede, salvatoare de vieţi."

Băiatul de 22 de ani era student la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi în timpul liber făcea voluntariat la SMURD.

Vass Hajna, asistent coordonator SMURD Târgu Mures: "Am trăit cu speranţa până în ultima clipă că totuşi colegul nostru poate fi salvat. Un băiat foarte bun din toate punctele de vedere. Şi profesional, şi uman."

Iarna neaşteptată i-a surprins nepregătiţi şi pe alţi turişti în Munţii Făgăraş.Patru nemţi, îmbrăcaţi şi ei de vară, au rămas izolaţi luni seară în refugiul Călţun. În zonă, zăpada depusă are aproape 30 de centrimetri.

Salvamontiştii au reuşit să îi recupereze teferi după o intervenţie care a durat mai multe ore.

Deşi pericolele sunt mari, mulţi le ignoră şi au urcat şi marți pe munte fără echipament potrivit.

Vremea rea le-a stricat planurile de vacanţă şi unor turişti care s-au aventurat pe Transalpina cu 4 maşini, deşi circulaţia era interzisă. Autoturismele au derapat pe şoseaua îngheţată, iar oamenii şi-au petrecut noaptea în viscol şi ger.

Turist: "O luat-o tare cu mine şi m-am dus în şanţ în partea dreaptă. Aseară, de la 11, am stat toată noaptea în maşină. Eu cu taică-miu şi bunică-miu."

Ion Negru, salvamont Gorj: "Stăteau în maşini, se încălzeau cu pături. Şi chiar o persoană nu mai avea nici combustibil la maşină, stând toată noaptea cu motoarele oprite."

Angajat drumuri: "Erau pregătiţi de vară, nu de iarnă."

Pe Transalpina, stratul de zăpadă măsura dimineaţa 2 centimetri. Zăpada s-a depus şi pe Vârful Omu, unde a nins aproape toată noaptea. La fel şi în Maramureş, la staţia meteorologică Iezer, situată la peste 2 mii de metri altitudine.

A ieşit să ducă gunoiul şi a îngheţat.
A ieşit să ducă gunoiul şi a îngheţat. "Toată noaptea a nins pe el"
VIDEO PROTVPLUS.RO
pizza
Pizzerii închise la Constanța, după ce au fost descoperite ingrediente expirate
Un bărbat din Neamț și-a pierdut viața, după ce a căzut un copac peste el
Cât trebuie să scoată din buzunar românii pentru o cină de Crăciun pregătită la restaurant
STENOGRAME. Răzbunarea pregătită de șoferii de ambulanță care ar fi furat motorină. ”Îi dau teroare”
Imagini cu noi victime ale drogului ”zombie”. Nu există tratament pentru dependența lor
Pesta porcină: oamenii își omoară animalele înainte să o facă inspectorii sau boala
bataus iubita
Și-a bătut crunt iubita, a amenintaț-o și a postat totul pe internet. Poliția îl lasă liber
Un turc care își răpise copiii din Suedia, prins în România. Ce riscă bărbatul
Imagini şocante cu tineri care abia se mai ţin pe picioare, după ce ar fi consumat un drog extrem de periculos
Un șofer băut a lovit trei mașini parcate. O persoană a fost rănită
Cine sunt victimele avalanșei din Bucegi: „Un om atât de inteligent, cult şi bun”
Pompierii au stabilit cauza incendiului de la fabrica din Mureș