TVA redus la locuințe până la 5%. Legea ajunge pe masa președintelui Klaus Iohannis

Ultima actualizare: 21-10-2020 10:32

Cei care vor să-şi cumpere o locuinţă mai mare şi mai scumpă ar putea da mai puţini bani ca până acum. Taxa pe valoare adăugată în cazul imobilelor de până-n 140.000 euro va fi doar de 5%, în loc de 19%.

Specialiştii spun că măsura ar urma să-i încurajeze pe tineri să-şi ia propria casă.

Pentru o locuinţă de 140.000 de euro, cumpărătorul plăteşte acum aproape 27.000 de euro în plus, doar TVA, care este de 19%. Deputaţii au decis să reducă taxa pe valoare adăugată la doar 5% până la acest prag. Rămân aproape 20.000 de euro, suficienţi cât să plătim, de exemplu, un avans de 15%, pentru un credit Noua Casă.

Iniţiatorul proiectului susţine că mulţi dintre tinerii din ţara noastră de până-n 35 de ani locuiesc cu părinţii, tocmai pentru că nu îşi permit să îşi cumpere o locuinţă proprie, mai mare.

Petru Movilă, iniţiator: „Cum spune românul, ai casa ta, tu închizi, tu deschizi. Ridicarea acestui plafon, putem crea şi condiţii de speranţă să se întemeieze familii tinere în spaţii confortabile. Chiar dacă ai un singur copil, tot îţi trebuie 3 camere, mai ales dacă ai 2-3 copii, îţi trebuie o suprafaţă mai mare".

Până acum, preţul maxim pentru o locuinţă pentru care se aplică un tva de 5%, era de 450.000 de lei, adică puţin sub 100.000 de euro. Reducerea taxei pe valoare adăugată în cazul locuinţelor ar urma însă să dezmorţească piaţa imobiliară.

Daniel Tudor, antreprenor în imobiliare: „Sunt oameni care îşi doresc un nivel de calitate mai mare a locuirii, mai ales acum, cu pandemia, apar cerinţe în plus, terasă, birou. Va fi un impact major pe zona asta pe proiectele care au locuinţe între 100-140.000 euro. Cererea va creşte pe termen scurt, va aduce şi un apetit mai mare pentru construit".

Pe termen lung, statul va avea de câştigat, susţin analiştii.

George Vulcănescu, analist economic: „Statul poate să fie un real beneficiar în acest context, s-a constatat că statul oricum nu încasa acei bani din 19% de peste 100.000, aşa că ideea, coroborând cu programul Noua Casă, nu se mai pot face mişmaşuri, iar statul se asigură că încasează cei 5%”.

Proiectul de lege a fost adoptat astăzi de Camera Deputaţilor, forul decizional, şi merge la promulgare, la preşedinte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO