Tânărul surprins de viscol la Bâlea Lac a murit. Iubita lui a scăpat cu viaţă

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 25 Septembrie 2018 08:03
Categorie: Actualitate

Tragedie pe munte, în zona Bălea Lac! Un tânăr de 22 ani, voluntar SMURD, a intrat în şoc hipotermic şi a murit după 17 de ore în care medicii s-au străduit să îl readucă la viaţă.

Pornise alături de iubita lui şi încă doi prieteni într-o excursie de 2 zile, pe cel mai cel mai înalt vârf al României, vârful Moldoveanu. A fost însă cel mai subţire îmbrăcat, iar asta a făcut diferenţa între viaţă şi moarte.

Pe un viscol năprasnic şi temperaturi de minus 7 grade Celsius, organismul tânărului a îngheţat şi în cele din urmă a cedat. 

În ciuda avertizărilor meteo, tânărul de 22 de ani a pornit în expediţia de pe Vârful Moldoveanu îmbrăcat de vară. Prietenii spun că avea experienţă şi nu se punea problema să nu ştie ce riscuri pot apărea. În plus, lucrase ca voluntar la SMURD, iar acum se pregătea să devină asistent medical generalist.

Robert Pacurariu, prieten: "Diferenţa a fost clar îmbrăcămintea. Surprinzător, nu avea îmbrăcăminte adecvată deloc. Nici pentru o vreme ploioasă nu era deloc bine îmbrăcat. Tuturor ni s-au udat hainele, dinainte, de când a început să plouă şi apoi au început să îngheţe pe noi, diferenţa a fost de câteva straturi".

Din grupul de patru tineri, doi erau foarte bine îmbrăcaţi aşa că au reuşit să ajungă repede la cabana Bălea Lac şi să anunţe că prietenii rămaşi în urmă au mare nevoie de ajutor.

"Ei doi veneau foarte încet, erau foarte obosiţi, dacă rămâneam împreună ne-ar fi prins pe toţi patru noaptea şi cine ştie care erau consecinţele, poate şi mai grave de atât", mai spune tanarul salvat.

Intrat în stop cardio-respirator, tânărul a fost resuscitat şi dus de urgenţă la spitalul din Sibiu dar, din păcate, organismul lui a cedat. Iubita care îl însoţea a scăpat cu viaţa tocmai pentru că a avut o haină în plus.

Iarna neaşteptată i-a surprins nepregătiţi şi pe alţi turişti din munţii Făgăraş, astfel ca echipele de salvare au continuat acţiunile de salvare.

Salvamontiştii au reuşit să recupereze si patru turişti nemţi care riscau şi ei să degere pe munte. Erau îmbrăcaţi de munte, dar în varianta de vară, fără haine groase şi bluze de schimb.

Coborârea lor către cabana este extrem de dificilă pentru că, epuizaţi de frig, se mişca greu prin zăpada care atinge deja 30 de centimetri.

Prima ninsoare din această toamnă, la Bâlea Lac. Salvamontiştii au intervenit pentru salvarea a doi turişti
Prima ninsoare din această toamnă, la Bâlea Lac. Salvamontiştii au intervenit pentru salvarea a doi turişti
VIDEO PROTVPLUS.RO
tren blocat in zapada
Peste 350 de călători, blocaţi în trenuri din cauza codului portocaliu
INFOTRAFIC. Starea drumurilor, 16 decembrie. Se circulă în condiţii de iarnă
Întârzieri uriaşe la trenuri. Ce le dă CFR pasagerilor care aşteaptă în frig
Vârstnici bătuți și legați de 2 indivizi, în Botoșani. Poliția încă îi caută
Codul Portocaliu a făcut victime în ţară. Multe sate riscă să fie îngropate în nămeţi
Un autocar cu 29 de pasageri a ajuns într-un șanț, în județul Olt. VIDEO
mama catelusi
Jandarmii au salvat 6 cățeluși îngropați în zăpadă. Mama puilor le-a arătat unde erau
Târguri de design contemporan, în Capitală. Ce și-a cumpărat Simona Halep
Un tren în care se aflau 20 de persoane, blocat între stații, în Caraș-Severin
Pesta porcină a ajuns și în satul Fierbinți, cu 5 zile înainte de Ignat
Din autobuze și tramvaie, cu picioarele direct în bălți sau mocirla din București
”Bagajul, bagajul!” Pățania unui angajat de pe Aeroportul Otopeni