Tuneluri pentru broaste si pasaje pentru ursi. Statul roman, obligat sa tina cont de traseul animalelor la noile autostrazi


Ultimul update: Luni 03 August 2015 07:38
Data publicarii: Vineri 31 Iulie 2015 18:42
Categorie: Stiri actuale

Dupa ce au construit sosele in arii protejate si au distrus habitatul multor pesti cu microhidrocentrale, oficialii s-au hotarat sa tina cont de traseul animalelor salbatice din Romania.

Legea europeana ii obliga sa construiasca pasaje speciale pentru ele, daca se intersecteaza cu o autostrada. La Cluj, de pilda, un drum nu poate fi construit pana cand broscutele din zona nu vor avea o trecere speciala.

Lucrarile la un drum din judetul Cluj ar fi trebuit terminate in aprilie. In baza legilor europene, ecologistii le-au blocat pentru ca drumul trece peste traseul unor broscute din specia Bombina si cer tuneluri speciale pentru ele.

Conform standardelor in vigoare, tunelurile pentru broaste trebuie construite cu diametru de 1 metru. Vor fi betonate si vor fi amplasate la fiecare kilometru de drum. Toata aceasta constructie va creste pretul investitei cu 120.000 de lei.

Localnicii, dar si primarii se opun.

Localnic: "Nu ai niciun document cu care sa atesti existenta acestor vietati."

Localnic: "Din cauza acestei asociatii nu putem sa implementam acest drum. Mi se pare o absurditate."

Dar nu este singura solicitare a ecologistilor. In judetul Hunedoara, de pilda, au fost revizuite lucrarile la autostrada ca sa fie amenajate pasaje pentru ursi.

O problema similara o gasim si in zona codrilor Vlasiei. Prin mijlocul rezervatiei trece autostrada Bucuresti-Ploiesti. Iar ecologistii sustin ca mii de animale sunt afectate pentru ca nimeni nu s-a gandit la ele in momentul in care soseaua de viteza a fost construita.

Pe autostrada exista doar un semn care ii avertizeaza pe soferi ca, atunci cand circula cu 130 de kilometri pe ora, in fata lor ar putea sa apara o caprioara.

Ca sa poata afla traseele preferate de animale, Garda de Mediu are un milion de euro, fonduri nerambursabile, din partea unor finantatori norvegieni.

Va fi creata o aplicatie pe care administratorii zonelor protejate sau chiar turistii o pot descarca pe telefon. Cand vad un animal, ii pot face o poza si urmeaza sa indice pozitia acestuia pe GSP. Informatiile ajung intr-un server.

Cornelia Elena Ghita, manager de proiect: "Bine de stiut ca in acea zona exista acel animal. Ne ajuta sa stabilim traseul acestor animale."

Deocamdata, autoritatile stiu habitatul aproximativ al unor animale. De pilda, Ursul Brun. Insa de multe ori datele sunt vechi, iar soselele sau constructiile au afectat traseele acestor animale.

Masterplanul lui
Masterplanul lui "am o veste buna si una rea". Variantele optimiste si pesimiste pentru autostrazile Romaniei pana in 2020
VIDEO PROTVPLUS.RO
Eugen Neagoe ambulanta
Momente de panică la meciul Dinamo - Craiova. Lui Eugen Neagoe i s-a făcut rău pe bancă
Cum se antrenează un soldat din trupele speciale din România: ”Nu-ți mai simți corpul”
Explozie puternică într-o grădiniță din Brăila. Pagubele sunt foarte mari
Tragi-comedie cu un copil de 2 ani care s-a blocat în mașină. În final, au spart geamul
Băiatul de 12 ani care a dispărut de pe o plajă din Mamaia, găsit de poliție
Purtătorul de cuvânt al CNAS a demisionat din funcție, după declarația sa controversată
suspect pedofilie jandarmi spray lacrimogen
Tatăl fetiței care a fost agresată în Vatra Dornei le-a mulțumit jandarmilor
Incendiu pe zeci de hectare lângă Timişoara
Două tramvaie s-au ciocnit în Capitală: O persoană a fost rănită
Un tânăr de 30 ani a murit înecat la mare. Alarma s-a dat după 2 ore de la dispariție
Trupa Bring Me the Horizon a făcut senzație la Electric Castle. Reacția publicului
Copil de 9 ani decapitat în Arad. Cum s-a produs accidentul teribil. FOTO