Ministrul Toader: Expertul GRECO nu poate să treacă peste voința legiuitorului național

Ultimul update: Miercuri 09 Mai 2018 20:01
Data publicarii: Miercuri 09 Mai 2018 07:42
Categorie: Politic

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a dat explicații în plenul Senatului, la „Ora Guvernului”, cu privire la raportul Grupului Statelor împotriva Corupției din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Declarațiile liderilor politice au fost transmise LIVE pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV și www.stirileprotv.ro.

Sinteza declarațiilor ministrului Justiției, Tudorel Toader:

- Ce spune procedura GRECO. Se face vizita, se face raportul, se adoptă raportul. Dăm observații, se preiau, nu se preiau oservații. Transmitem la GRECO, publică GRECO, publicăm și noi.

- Prin urmare, această în ghilimele somația a fost făcută cu rea credință, pentru că n-aveai cum să publici în aceeași zi.

- Când vreți domnule ministru să traduceți raportul în limba română și să-l publicați. El era tradus și publicat pe site-ul MJ.

Toader: Procurorii nu prea au fost sub autoritatea ministrului Justiţiei

- Iertați-mi această pornire. Cu îndemnul de a ne păstra demnitatea, în acord cu specificul național, respectând standardele constituționale, standardele europene. Exprim speranța că raportul GRECO este opera exclusivă a experților GRECO, pe baza unei corecte documentări, fără eventuale contribuții din spațiul național. Eu personal am stat de vorbă la minister cu experții GRECO, nu mi-au exprimat convingerea că se ridică la conținutul respectivului raport.

- Aceste preocupări din raportul GRECO se suprapun peste ceea ce de exemplu CCR a stabilit. Curtea Constituțională a stabilit că înființarea secției speciale este în acord cu Constituția.

- Raportorul GRECO, expertul GRECO, în mod categoric nu poate să treacă peste voința legiuitorului național, în acord cu CCR; care a stabilit că este în acord cu Constituția.

Marţi, ministrul Justiţiei s-a întâlnit cu preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul întrevederii Tudorel Toader declarând că au discutat chestiuni procedurale legate de audierea sa în Parlament, informează News.ro.

„Este prima dată când în calitate de ministru particip la ce se numeşte "Ora Guvernului" şi am discutat chestiuni de procedură pentru că doar nu era să-i prezint răspunsurile ce le voi da mâine, cu atât mai mult cu cât mâine voi răspunde la întrebările pe care le voi primi mâine. Nu am primit întrebările dinainte ca să ştiu nici întrebarea, nici răspunsul", a declarat Tudorel Toader, după întâlnirea cu preşedintele Senatului.

Ministrul Justiţiei urma să participe la „Ora Guvernului" în 3 mai, dar audierea a fost amânată atunci pentru 9 mai.

Ministrul Justiției a venit cu propria interpretare a raportului prezentat acum o lună de grupul statelor împotriva corupţiei, care se arătau profund îngrijorate de legile justiţiei, adoptate la Bucureşti.

Toader a contestat competența experţilor GRECO. Asta, în timp ce opoziţia, l-a acuzat că este prizonierul unei majorităţi parlamentare cu probleme penale.

Aleşii au vrut să ştie cum vede ministrul Justiţiei toate criticile formulate de experţii Grupului statelor împotriva corupţiei din cadrul Consiliului Europei. Într-un raport publicat în aprilie, aceştia se arătau "profund îngrijoraţi" de situaţia din România.

"Eu, personal, am stat de vorbă la minister cu experţii GRECO, nu mi-au creat convingerea că, profesional, se ridică la nivelul conţinutului respectivului raport", a transmis Tudorel Toader.

Tudorel Toader nu doar că a pus sub semnul întrebării competența experţilor internaţionali, dar a lăsat să se înţelegă şi că ar fi fost influenţaţi de politicieni autohtoni.

"Explicaţia de bun simţ: ministrul Justiției e prizonierul unei majorităţi parlamentare sau că majoritatea PSD e prizonieră unei conduceri cu probleme penale şi îşi rezolvă acum probleme prin reglementări legislative", a transmis Alina Gorghiu, senator PNL.

"Deviza facem ce vrem pentru că putem e mai potrivită pentru o clică mafiotă şi trădează un mod primitiv de a face politică", a spus Vlad Alexandrescu, senator USR.

Şeful Senatului i-a sărit în ajutor lui Tudorel Toader.

"Ideea de luptă împotriva corupţiei înseamnă un demers politic. Nu este un demers natural al statului de drept, o reacţie reală a statului de drept, este o campanie organizată, la fel cum se organiza şi în anii '50, lupta împotriva burghezo-moşierimii, împotriva chiaburilor şi aşa mai departe”, a transmis Călin Popescu Tăriceanu.

Tudorel Toader va fi prezent şi joi în Palatul Parlamentului, de data aceasta la Curtea Constituţională. Ministrul Justiţiei va susţine în fața judecătorilor că între Preşedinţie şi Guvern este un conflict instituţional, după ce şeful statului a refuzat să dea curs cererii de revocare din funcţie a procurorului şef al DNA, Codruta Kovesi.

Tudorel Toader a fost chemat în Parlament de către PNL, pentru a da explicaţii privind raportul Grupului Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO).

Grupul Statelor împotriva Corupţiei din cadrul Consiliului Europei (GRECO) a făcut public în luna aprilie Raportul referitor la România în care îşi exprimă îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupţie.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a instanţelor şi a parchetelor.

„În pofida importanţei şi a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil", consideră GRECO.

GRECO solicită României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.

Documentul ia act de procesul de revocare din funcţie a şefei DNA Laura Codruţa Kovesi, iniţiat în luna februarie şi reînnoieşte apelul la garanţii suplimentare în ceea ce priveşte numirea şi revocarea procurorilor şefi de către executiv.

GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale României, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei.

„Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce", notează documentul.

De asemenea, raportul critică „o serie de proiecte de lege iniţiate în Senat în 21 decembrie 2017 care ar atenua prevederile referitoare la incriminarea diverselor infracţiuni de corupţie din Codul penal; de exemplu, mita şi traficul de influenţă nu s-ar mai aplica în cazul funcţiilor alese, iar în ceea ce priveşte abuzul în serviciu, amendamentele ar dezincirmina total infracţiunile cu un prejudiciu sub 200.000 de euro".

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoarea sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Toader, întrebat despre o suspendare a lui Iohannis: ”Să așteptăm ce zice CCR”

Toader, întrebat despre o suspendare a lui Iohannis: ”Să așteptăm ce zice CCR”

Premierul Viorica Dancila, presedinte executiv al PSD, Liviu Dragnea, presedintele PSD, si Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, se pregatesc sa participe la sedinta Comitetului Executiv National al PSD

Gabriela Firea: Votul românilor este sfânt, nu trebuie răsturnat prin plângeri penale

Dăncilă, de Ziua Africii: "Ar trebui să existe un parteneriat între egali”

Dragnea spune că plata la pilonul II poate fi suspendată sau nu pentru o perioadă de timp

Orban: Vom ataca cu siguranță cu o moțiune de cenzură și începem pregătirea strategiei

Ludovic Orban: Dragnea minte cu nerușinare, spunând că nu atentează la Pilonul II de pensii

Iordache, despre magistraţii protestatari: Câţiva judecători nu reprezintă sistemul

liviu dragnea

Liviu Dragnea, despre plângerea lui Orban: Se poate vorbi de antisemitism instituţional

Dragnea: Nu luăm în calcul suspendarea, dar nu avem de gând să stăm inactivi

Dragnea a citat din Codul penal când a fost întrebat de jurnaliști de Pilonul II de pensii: Informaţii mincinoase

Ponta: Dacă se vor fura de către Guvern banii mei, acumulați la Pilonul 2, voi depune plângere penală

Vosganian, despre Pilonul II de pensii: Banii sunt ai cetăţenilor, nu sunt ai fondurilor, nu pot fi luați

Încă o plângere penală pe numele lui Dragnea și Dăncilă. Senator PNL: Numai aşa îi oprim!