Trucuri prin care putem scăpa de stresul autoizolării

Ultima actualizare: 29-03-2020 20:17

Izolarea în casă le-a luat oamenilor libertatea de mișcare și le poate aduce anxietate si supărare, spun psihologii. Ei ne sfătuiesc să ne facem un plan de activități de interior.

Stabilim când mâncăm, când facem curat, iar mișcarea de afară poate fi înlocuită ușor cu exerciții chiar și în bucătărie. Secretul? Să ne facem un program și să îl respectăm.

Alina și-a făcut un program, ca să poată fi la fel de activă, chiar dacă nu mai iese din casă.

Alina Predescu: ”Am adus din exterior acasă ceea ce reprezenta și înainte viața noastră. Teo, chiar apreciez. Își împachetează niște hăinuțe. Andu face teme, la matematică, iar aici este coșul de baschet care are succes”.

Silvia face mult sport și îi înseamnă și pe alții să îi urmeze exemplul. În plus, își potolește dorul de familia din Ardeal cu o supă ca la mama acasă.

Silvia Tinca: Am hotărât să-mi fac o supă să-mi aduc aminte de vremurile de acasă, la mine, acasă, în Ardeal, duminica se manca supă de pui, de tăieței, clasică”.

Elena face curățenie, citește, scrie poezii, dar nu a renunțat la exerciții și a mutat sala de fitness în sufragerie.

Elena Trinca: ”Ca să pot să-mi susțin comunitatea mea online și să pot să fac antrenamente cu ei, m-am apucat să dezasamblez colțarul cu șurubelnița. Aceasta este zona mea de antrenament”.

Ce spun psihologii

 

Psihologii spun că așa vom reuși să trecem de această perioada. Am pierdut libertatea de mișcare, dar cu puțin efort o putem încadra în spațiul casei. Trebuie să ne organizam mai bine ziua și să nu stăm doar în pijamale.

Jeni Chiriac, psiholog: ”Să avem un program regulat de alimentație, un program regulat de somn și mișcare. Am crede că nu este posibilă o mișcare în casă, dar 2 metri pătrați ne pot oferi acel spațiu din sala de sport pe care fiecare dintre noi l-am avut și l-am rătăcit”.

Laurențiu Iliescu, instructor de fitness: ”Chiar și un spațiu foarte mic, o bucătărie, poate fi folosit pentru exerciții fizice destul de intense. Văd că ai un blat de bucătărie, poți să faci flotări pe el. Pune palmele el și poți să faci așa 10 repetări. Poți să faci trei seturi. Acum, un alt exercițiu pe care îl poți face. Văd că ai două scaune acolo. Pune palmele pe scaune, spatele drept și coboară bazinul spre sol. Perfect. La fel, 10 repetări”.

Cu puțină inventivitate le putem oferi copiilor și o plimbare pe bicicleta în aer liber. Așa cum a făcut o mama pentru băiețelul ei pe balcon. Acest băiețel este și mai norocos, tatăl său i-a amenajat un teren de fotbal în curte.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO