Ce se întâmplă cu copiii care rămân singuri, după ce părinții lor se infectează cu noul coronavirus

29-03-2020 18:49


Numărul tot mai mare de infectări cu coronavirus ridică o nouă problemă: îngrijirea copiilor care rămân singuri, după ce părinții se îmbolnăvesc.

Avem deja primele două cazuri în Teleorman. Doi frați de 2 și 12 ani sunt în grija asistenților sociali pentru că mama și tatăl lor au fost depistați pozitiv și internați la Institutul „Matei Balș” din Capitală.

Cei doi copii, alti doi frați și părinții lor au venit de curând din Italia, acolo unde locuiau până să înceapă criza sanitara. Când părinții și frații lor au fost testați pozitiv și duși la spital, cei mici au fost preluați de autorități.

Mădălina Turza, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții: ”La socilitarea părinților care nu aveau alte rude care să îi îngrijească pe copii, au cerut sprijinul DGASPC, care a preluat copiii și i-a dus într-o locuință de urgență”.

Autoritățile spun că au pregătit astfel de spații în fiecare județ. De exemplu, în Sectorul 3 sunt cinci camere disponibile, cu 12 locuri.

DGAPC Sector 3:Nu este deloc o procedură complicată, important este că la noi să ajungă astfel de cazuri, să fim anunțați, există un telefon de urgență afișat pe site-ul instituției noastre”.

Salvați Copiii România: ”Nu prea se știe situația pe județe”

 

Asociațiile care apară drepturile copiilor spun că sunt pregătite să intervină cu psihologi și voluntari care să încearce să îi ajute pe părinți să găsească soluții în comunitatea locală, pentru ca cei mici nu fie despărțiți de mediul în care s-au obișnuit.

Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România: ”Nu prea se știe situația copiilor în județe, nici măcar în județele roșii nu exista o situație a copiilor care au nevoie de ajutor”.

Dacă știți astfel de cazuri, puteți să anunțați autoritățile sunând la numerele de urgență care sunt afișate pe site-urile fiecărei direcții de asistența socială.

VIDEO PROTVPLUS.RO