Situație șocantă la Buzău, unde o fetiță de un an și un băiețel de trei ani, au murit la spitalul din Râmnicu Sărat, aduși în ultimul moment de părinții lor.

Rudele celor doi copii au acceptat cu greu sprijinul medical, ba chiar pe băiețel l-au luat acasă, deși abia mai respira. Copiii nu sunt frați, dar familiile lor aparțin aceleiași comunități religioase.

În urmă cu zece zile, copila de un an a fost adusă la spital în stare extrem de gravă. Era suspectă de meningită și avea nevoie urgentă de ajutor medical. În loc să o lase în spital, mama și bunica fetiței au vrut să o ia acasă. Unul dintre medici a reușit cu greu să le convingă.

Felicia Vasile, director medical Spitalul municipal Râmnicu Sărat: „I s-a recomandat internarea de urgență, inițial mama și bunica copilului au refuzat categoric internarea. Văzând că starea copilului se agravează, și medicul de gardă a refuzat să îi prescrie un tratament la domiciliu, condiționându-i internarea.”

În două ore însă, fetița a murit. Opt zile mai târziu, din aceeași comunitate din Râmnicelu, a ajuns la spital un băiețel de trei ani. Cazul este parcă tras la indigo. Parinții au refuzat internarea chiar dacă starea de sănătate a celui mic era gravă și au plecat acasă. După trei ore s-au intors de urgență la spital cu băiețelul în comă.

Felicia Vasile, director medical Spitalul municipal Râmnicu Sărat: „I s-a recomandat internarea, mama din nou a refuzat și a semnat refuzul de internare, i s-a administrat pe camera de gardă un tratament corespunzător simptomatologiei lui, au plecat în domiciliu, au revenit în jurul orei 15 cu copilul în stare generală foarte alterată, cu erupție purpurică tegumentară, s-a încercat abord venos, s-a aspirat copilul dar în câteva minute s-a constatat decesul.”

Cei doi copii provin dintr-o comunitate care numără peste 2.700 de persoane, dintre care o mie sunt copii. Potrivit concepțiilor lor, acceptă cu greu interacțiunea cu medicii.

Dumitru Stanciu, primar Râmnicelu: „Concepția lor este să nu se interneze, să nu se vaccineze, să nu facă situații din astea să stea la mâna unui medic, nu vor. Noi discutăm cu ei, cu conducătorii lor, și le spunem bă frate voi nu înțelegeți că asta e cea mai bună variantă.”

Polițiștii au deschis două dosare penale și iar în funcție de rezulatul anchetei se va stabili dacă părinții si-au dus prea târziu copiii la spital. Meningita este o boală infecțioasă virală gravă care, netratată la timp, duce la deces.

În urma necropsiei s-a stabilit că in mod cert copiii nu aveau Covid. Cauzele morții vor putea fi stabilite doar după analizarea problelor histo-patologice prelevate după deces.

Pentru că nu se stie cu exactitate de ce au murit cei doi, autoritățile au mers în comunitate pentru a-i convinge pe localnici să se testeze. Suspiciunea este de meningită.

Pe de altă parte, pentru a nu mai trece prin situații în care medicii să se roage de părinți sa accepte ajutorul acordat celor mici, sunt organizate acum mai multe întâlniri între autorități și reprezentanții comunității

Rămâne de văzut ce vor stabili și polițiștii, dacă părinții celor doi copii vor fi trași la răspundere.