Tradiția de Crăciun a ortodocșilor de rit vechi. Cum vestesc nașterea Mântuitorului
Creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc luni Crăciunul. În toată ţara sunt peste 120.000, mulţi dintre ei în Banat şi Delta Dunării. Oamenii au mers la slujbă, la biserică, au cântat colinde, apoi s-au aşezat la masă, cu familia.
În Jurilovca trăieşte cea mai mare comunitate de ruşi lipoveni din Delta Dunării. De Crăciun, participă la slujba din biserica lor, construită în urmă cu un secol.
Badiuska Flor, preot: "Le urez tuturor sărbători fericite pe rit vechi, multă sănătate, dragoste, iubire. Aş vrea ca toată lumea să fie în pace!"
După slujbă, credincioşii pleacă prin sat să vestească naşterea Mântuitorului.
Fetiţă: "Este foarte important să mergem la colindat pt a veşti naşterea Domnului."
Apoi familiile se reunesc la masă.
Maia: "Lipovenii, de fel sunt pescari. Peştele nu trebuie să ne lipsească de la masă, câte o sărmăluţă, o răcitură, o prăjitură, nişte icre nelipsite la masă la lipoveni. De fel sunt cam 12 feluri de mâncare, simbolizează 12, cei 12 apostoli."
Şi sârbii sărbătoresc, luni, Crăciunul. Duminică seara, de ajun, au ars un trunchi de stejar, în curtea bisericii, ca să le meargă bine tot anul.
Localnică: "În fiecare casă cel mai bătrân din familie merge şi aduce din pădure, i se spune badniac, adică ajunul şi cel mai tânăr, bărbat, dacă nu este bărbat, atunci cea mai în vârstă femeie."
Marcov Marincov, vicar: "Acest foc al Badniacului, care simbolizează, în primul rând, focul din peştera în care s-a născut domnul nostru Iisus Hristos şi focul credinţei noastre, aşa să încălzească pe toţi cei cu inima curată."
În Arad, focul aprins alungă tot răul de peste an, potrivit obiceiurilor străvechi.
Milin Milovan, preot: "Se aprind aceste ramuri, iar în jurul focului credincioşii colinda şi alte cântece care se referă la naşterea Mântuitorului."
În România sunt peste 120.000 de ortodocşi de rit vechi.