Tot mai mulți medici români aleg să nu mai plece în străinătate. Ce îi determină să profeseze în România
Medicii români nu mai pleacă atât de mulți în străinătate. Față de acum cinci ani, de pildă, numărul celor care au părăsit țara s-a înjumătățit.
Îi țin acasă salariile mărite, dar și aparatura mai performantă cu care pot lucra în spitalele de la noi. În plus, în România pot lucra și în clinici private, și la stat, în timp ce în alte țări europene regulile sunt mai stricte.
Camil și Patricia sunt medici rezidenți la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara. Sunt specializați în pneumologie și câștigă lunar în jur de 6.000 de lei. Peste hotare, ar fi luat doar cu 20-30 de procente mai mult, așa că au decis să rămână aproape de familiile lor.
Patricia Hogea, medic rezident: „Am colegi plecați, iar din punct de vedere al salariului este puțin mai mare, dar totuși și cheltuielile sunt proporționale cu câștigurile de acolo”.
Camil Mihuța, medic rezident: „M-am gândit să rămân. Nu putem să comparăm salariile noastre de rezidenți de azi, față de colegii de acum zece ani”.
În plus, în România, medicii au posibilitatea să lucreze simultan și în mediul privat, în timp ce multe țări europene permit asta doar dacă medicul este și cadru didactic.
Daniel Malița, manager la Spitalul Municipal Timișoara: „Din punct de vedere al dotărilor s-a investit foarte mult în ultimii ani, pe tot felul de proiecte europene”.
Așa se explică de ce anul trecut au fost emise doar 776 de Certificate Profesionale GOOD STANDING, documentul care le permite medicilor să profeseze în străinătate. Numărul este la jumătate față de 2016.
Alexandra este medic rezident în anul doi la Spitalul Municipal din Timișoara și a început să se specializeze în radiologie și imagistică. Este abia la început, dar câștigă deja aproximativ 1.000 de euro. Când va termina rezidențiatul va primi în jur de 1.300 de euro.
Alexandra Jurcă, medic rezident la radiologie și imagistică: „Contează partea salarială, cred că noi beneficiem de un salariu destul de bun să ne descurcăm în țară, și rezidenții, și medicii”.
În Franța, de pildă, un medic cu aceeași specializare în an terminal de rezidențiat primește cu doar 400 de euro mai mult decât la noi. Doctorul Cristian Mihalea, care lucrează de zece ani la un spital din Paris se gândește, în aceste condiții, să revină acasă.
Cristian Mihalea, medic neuroradiolog: „E o diferență mică între salarii. Costul vieții în Paris sau un oraș din Franța, o chirie e 700 de euro, față de jumătate cât este în România”.
Potrivit Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, până în 2018, unul din trei medici români emigrase în străinătate, un record absolut în lume.