Tone de gunoaie aruncate în natură în timpul vacanței de Sfânta Maria. Ce spun lucrătorii de la drumuri
Vacanța de Sfânta Maria a trecut și în urmă au rămas tone de gunoaie aruncate de turiști la marginea șoselelor. Drumarii strâng deșeurile de două ori pe săptămână, însă nu este suficient, pentru că parcările se umplu imediat.
Teoretic, legea îi sancționează pe cei care aruncă resturile cu amendă de până la 6.000 de lei, dar nu are cine să-i prindă pe cei care nu respectă natura.
Pădurea s-a umplut de gunoi între Predeal și Râșnov
Pe drumul care leagă Predealul de Râșnov, coșurile de gunoi se revarsă, iar pădurea s-a umplut de resturi. Lucrătorii de la drumuri ridică sistematic deșeurile aruncate aici.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Angajat DRDP Brașov: „Patru mașini d-astea am strâns de aici, de pe zona asta. Și acum e tot la fel. Omul este nesimțit și aruncă în continuu gunoaie”.
Pădurea din apropiere arată ca o imensă groapă de gunoi. Resturile abandonate de oameni au fost împrăștiate până departe, de sălbăticiuni.
Neculai Tăutu, angajat DRDP Brașov: „Luni și vineri suntem gunoierii drumurilor naționale!”
Pe DN1, la Predeal, parcările igienizate dimineață au rămas curate... o jumătate de oră!
Cu gândul că în grămadă nu se observă, localnicii duc la drum tot ce le prisosește prin gospodărie.
„E evident că e gunoi de la cineva de acasă”
Robert Elekeș, purtător de cuvânt DRDP Brașov: „E evident că e gunoi de la cineva de acasă. Aici vine un câine vagabond sau aici, în zona Predeal avem probleme chiar și cu urșii, o să desfacă acești saci o să caute și o să le împrăştie pe aici pe peşte tot.”
Pe Transfăgărășan, se strâng zilnic zeci de saci cu deșeuri. Unii au învățat să-și ascundă resturile, cât sunt în zonă.
Octavian Turcu, administrator cabană: „În special pe sub mașini, când se golesc parcările de mașini rămân mormane de gunoaie după ei.”
În vama Nădlac a fost trafic mare luna aceasta. La ieșirea din țară, mașinile au așteptat chiar și 100 de minute. Timp suficient pentru unii să facă și curățenie în mașină. Rezultatul se vede pe marginea drumului, deși oamenii neagă că ar arunca ceva.
Șofer: „Avem plase, am plasă de gunoi, băgăm aici și când ajungem la tomberon, undeva, într-o staţie peco scăpăm de el.”
Șofer: „Al meu este în uşă. La parcare se aruncă, din păcate ce se întâmplă este jalnic. Eu cred că 95% îl aruncă jos.”
Două legi - cea referitoare la regimul deșeurilor și cea privind regimul juridic al drumurilor - stabilesc amenzi de până la 6.000 de lei pentru abandonarea gunoaielor la întâmplare.
Cei care pot da sancțiuni sunt reprezentanții Gărzii de Mediu, polițiștii sau jandarmii. Rar se întâmplă însă ca agenții constatatori să fie prezenți, atunci când fapta are loc.
Imaginile video, surprinse de camerele de supraveghere sau chiar de participanți la trafic, le pot fi de folos.