Cristian Burci si alti patru inculpati in dosarul Romvag au fost pusi sub control judiciar
Omul de afaceri Cristian Burci si ceilalti patru inculpati, retinuti de DIICOT - Biroul Teritorial Olt in dosarul referitor la devalizarea Romvag Caracal, au fost pusi sub control judiciar de catre magistratii Tribunalului Olt.
Potrivit avocatului Denisei Turcu, Mihai Mares, cele cinci persoane retinute vor parasi arestul Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Olt la expirarea ordonantelor de retinere. "S-a respins propunerea DIICOT de luare a masurii arestului preventiv, s-a dispus luarea masurii preventive a controlului judiciar fata de toti cei cinci inculpati care au fost astazi prezenti la Tribunalul Olt, practic argumentele apararii (...) au prevalat in acest caz si consideram ca este o decizie justa. (...) Punerea in libertate va avea loc la ora la care vor expira retinerile care s-au dispus in noaptea trecuta, pentru fiecare in parte, in functie de ora la care a fost luata", a declarat Mihai Mares.
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Olt au solicitat joi luarea masurii arestarii preventive pentru omul de afaceri Cristian Burci, Denisa Turcu, Clara Clementina Gheocov, Ion Dinoiu si Vilson Stancu, toti fiind retinuti incepand de noaptea trecuta. Ei sunt acuzati de infractiuni economice in legatura cu societatea Romvag Caracal. Cristian Burci a fost retinut noaptea trecuta pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, instigare la spalare de bani si instigare la evaziune fiscala.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Denisa Turcu este acuzata de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave si instigare la evaziune fiscala. Clara Clementina Gheocov a fost retinuta pentru pentru savarsirea infractiunilor de aderarea la un grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, spalare de bani, evaziune fiscala, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Fostul director Romvag Caracal, Ion Dinoiu, este retinut pentru savarsirea infractiunilor de aderarea la un grup infractional organizat, delapidare cu consecinte deosebit de grave, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si evaziune fiscala. Vilson Stancu a fost retinut pentru savarsirea infractiunilor de aderarea la un grup infractional organizat, complicitate la delapidare, complicitate la abuz in serviciu si spalare de bani.
Ei sunt acuzati ca au constituit un grup infractional organizat si incepand din 2006, prin delapidare si abuz in serviciu au creat un prejudiciu de pe sapte milioane euro si 3,8 milioane lei societatii Romvag Caracal, iar prin ascunderea sursei impozabile si evidentierea in documente contabile a unor cheltuieli care au avut la baza operatiuni fictive ar fi prejudiciat bugetul de stat cu peste 25,6 milioane lei.
Sume importante de bani, care trebuiau directionate catre Romvag, beneficiarul real, ar fi fost dirijate in mod fraudulos catre persoane fizice si societati comerciale controlate de membrii grupului infractional, arata un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Olt transmis, miercuri, AGERPRES. "Prejudiciul creat prin activitatea infractionala desfasurata de membrii grupului infractional este de aproximativ 25.000.000 de euro si 30.000.000 de lei", se precizeaza in comunicat.
Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Olt l-au ridicat miercuri pe omul de afaceri Cristian Burci, intr-un dosar in care au fost efectuate patru perchezitii, dintre care una la redactia cotidianului Adevarul. Potrivit unui comunicat al DIICOT, transmis miercuri AGERPRES, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Olt efectueaza cercetari fata de un numar de zece suspecti pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, spalare de bani, instigare la spalare de bani, instigare la evaziune fiscala, abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, delapidare cu consecinte deosebit de grave, instigare la delapidare cu consecinte deosebit de grave, complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave, fals in inscrisuri sub semnatura privata si uz de fals.
Diicot: Cristian Burci a devalizat Romvag printr-un mecanism tip suveica
Grupul infractional condus de omul de afaceri Cristian Burci a devalizat Romvag Caracal printr-un mecanism tip suveica, acesta constand in imprumuturi acordate unor firme controlate tot de Burci si care nu au mai fost niciodata returnate, dar si prin vanzarea de vagoane in strainatate folosind intermediari, sustin procurorii DIICOT.
In referatul prin care procurorii DIICOT - BT Olt solicita arestarea preventiva a lui Burci si a altor patru persoane apropiate acestuia - Denisa Turcu, Clara Clementina Gheocov, Ion Dinoiu si Vilson Stancu - este dezvaluit mecanismul prin care au fost retrase sume enorme de bani de la fabrica de vagoane din Caracal, distrusa aproape in totalitate.
Astfel, in anul 2002, APAPS a vandut firmei germane Karsdorfer Eisenbahngesellschft 59,99% din actiunile Romvag SA Caracal. Peste un an, firma germana intra in faliment, iar pachetul de actiuni de la Romvag a fost preluat de grupul International Railway Systems (IRS) SA Luxemburg, grup din care faceau parte societatile SC Astra Vagoane SA Arad si SC Meva SA Drobeta Turnu-Severin, toate fiind controlate de Cristian Burci.
DIICOT arata ca, incepand cu anul 2006, Cristian Burci si alte persoane au pus la punct un sistem financiar-contabil de natura a devaliza Romvag Caracal si, prin diferite manopere financiar-contabile, au intrat in posesia sumelor de bani pe care Romvag le detinea in conturi, sume de bani care erau destinate sustinerii productiei si plata personalului angajat, care se ridica la peste 4.000 muncitori, precum si platii taxelor la bugetul statului.
Pentru inceput, Romvag a acordat un imprumut de 3 milioane euro, fara dobanda, firmei IRS Luxemburg, pe motiv ca fabrica de vagoane avea mai multe lichiditati decat avea nevoie. Ulterior, contractul de imprumut a fost marit la 7 milioane de euro, bani care au fost folositi de Cristian Burci pentru a achizitiona actiuni la alte firme sau la majorari de capital, cum ar fi SC Servtrans Invest, societate infiintata de Dumitru Crestin.
Conform DIICOT, pentru a se pierde urma acestui imprumut, apropiatii lui Cristian Burci, in primul rand Denisa Turcu, au folosit un circuit financiar de tip "suveica", pentru a "spala" banii, printre trecerea lor succesiv in conturile mai multor firme.
O alta metoda folosita pentru devalizarea Romvag a fost vanzarea de vagoane in strainatate prin intermediul unei firme infiintate de Cristian Burci in Elvetia, IRS Industries Gmbh Lugano, insa doar o parte din bani s-au mai intors la Caracal, sumele neincasate ridicandu-se la 17.500.000 euro.
Procurorii noteaza ca aceste operatiuni facute de Cristian Burci si oamenii apropiati lui au indus ideea ca Romvag nu mai are resursele financiare necesare pentru a sustine productia de vagoane. In consecinta, Burci a introdus Romvag, impreuna cu alte firme detinute de el in tara si strainatate, SC Meva SA Drobeta Turnu Severin, SC Astra SA Arad, IRS Industries Gmbh Lugano si MSV Metal Studenka Slovacia, in calitate de imprumutati, intr-un credit sindicalizat de 96 milioane euro de la un consortiu de patru banci unde agent garantator a fost RBS Bank.
Din acest imprumut, Romvag a primit doar 22 milioane euro, desi fabrica a garantat cu intregul sau patrimoniu, evaluat la 60 milioane euro. Contractul de credit a fost semnat pe 9 octombrie 2008, la Singapore, de reprezentantul desemnat de toate cele cinci societati codebitoare, in persoana inculpatei Denisa Turcu.
Din cele 22 milioane euro, Romvag a folosit pentru sustinerea productiei de vagoane doar 2,5 milioane euro, restul fiind dati pentru refinantarea unor credite pe care le avea la banci sau la SC Astra SA Arad, aceasta din urma controlata tot de Burci.
SC Romvag SA Caracal si ceilalti producatori de vagoane din tara - Meva SA Drobeta Turnu Severin si Astra Arad - aveau in octombrie 2008 credite bancare totale de aproximativ 85.000.000 euro garantate cu cash flow-ul si contractele in derulare, dar datorita faptului ca intermediarul IRS Industries Gmbh Lugano, societate unde Burci era director, a folosit sumele de bani in interesul personal al membrilor grupului, pentru continuarea productiei a fost nevoie de un credit mare care sa acopere sumele de bani sustrase de grupul condus de Burci.
Cu ocazia controalelor efectuate de organele fiscale au fost identificate facturi emise pentru prestari servicii fictive pentru care nu s-au putut prezenta, conform legislatiei in vigoare, situatii de lucrari sau prestari servicii efectuate. Printre acestea se arata ca Romvag a inregistrat in evidentele contabile 50 de facturi fiscale emise de SC IRS Management Bucuresti, in valoare de 3.686.806 lei din care 625.399 lei TVA, dar in spatele acestor facturi nu exista o sustinere economica.
DIICOT mai arata ca, la data de 6 iulie 2012, intreg patrimoniul Romvag a fost vandut printr-un contract de intreprindere la SC Astra Rail Industries Arad pentru suma de 33.247.305 lei, iar la 15 octombrie 2012, printr-o decizie a Tribunalului Olt, Romvag a iesit din insolventa indeplinindu-si programul de reorganizare. La iesirea din reorganizare, Romvag SA a inregistrat venituri in valoare de 121.712.528 lei reprezentand datorii anulate din pasivul bilantier in urma programului de reorganizare, dar si cheltuieli de exploatare in valoare de 40.839.474 lei. In mod normal, in asemenea situatii, diferenta dintre veniturile realizate si cheltuielile de exploatare aferente trebuiau impozitate cu 16%, dar pentru a se sustrage de la plata catre bugetul de stat a unui impozit pe profit de 8.300.000 lei, reprezentantii Romvag au procedat la efectuarea unor artificii contabile menite sa ascunda impozitul pe profit.
In anul 2013, Romvag a acordat un alt imprumut catre firma My Global Media Network SRL Bucuresti, insa banii au ajuns la firma cipriota Ponteniaco Enterprises Limited, fiind apoi ridicati in numerar de apropiatii lui Cristian Burci.
In final, procurorii sustin ca grupul infractional condus de Cristian Burci a reusit sa distruga in totalitate fabrica de vagoane de la Caracal, care a ajuns ca, de la o societate cu aproximativ 4.000 de angajati, sa ramana doar cu o cladire de cativa zeci de metri patrati.
Procurorii au calculat ca gruparea condusa de Burci a adus un prejudiciu SC Romvag SA de 7.099.000 euro si 3.811.756 lei, si a reciclat sume de bani, care proveneau din infractiuni, in cuantum de 18.099.000 euro.