Toate particulele de Covid-19 din lume ar încăpea într-o doză de suc. Calculul, făcut de un matematician englez

10-02-2021 19:33


Virusul Sars-Cov-2 este vinovat până acum pentru moartea a două milioane și jumătate de pământeni.

Dacă s-ar strânge toate particulele de virus din lume, lungimea acestui șir ar fi de 250 de ori mai mare decât distanța de la pământ la Lună și înapoi.

Oamenii de știință s-au întrebat în ce ar încăpea toate particulele de SARS Cov 2 din lume, iar răspunsul a fost dat de un matematician englez.

La limita dintre viață și non viață, o singură panglică genetică ARN învelită în câteva proteine, noul coronavirus dovedește că periculozitatea n-are nimic de-a face cu mărimea, cam ca la dinamita, ar spune savanții. Cu un diametru de numai 100 de miliardimi dintr-un metru, SARS COV 2 este de o mie de ori mai mic decât grosimea unui fir de păr și totuși atât de mortal.

Plecând de la mărimea aflată cu microscopul electronic, un matematician absolvent al celebrei Universități Oxford, Kit Yates, a calculat în ce ar încăpea toate noile coronavirusuri și o să aflați imediat, doar să aveți un strop de răbdare.

Un bolnav are între 1 miliard și 100 de miliarde de sfere virale și număram 107 milioane de oameni infectați. Asta înseamnă o medie de două miliarde de miliarde de particule, în lume, în orice moment.

Matematica-i matematică și în cazul virusurilor, cu tot cu țepușele pe care ne-am tot obișnuit să le vedem. Volumul sferei țepoase se calculează cu această formulă: 4Pi r la cub pe 3. Dar, nu e chiar așa de simplu pentru că sferele nu-s cărămizi și puse unele peste altele, ca o grămadă de portocale, o să lase locuri goale. Adică o să ocupe doar 74% din spațiu.

Savantul britanic a făcut corecția și, chiar dacă puse pe o suprafață plană, coronavirusurile de tip nou ar acoperi 13 terenuri de tenis și ar acoperi de 250 de ori distanța de la pământ la lună și înapoi, toate, dar absolut toate ar încăpea în 160 de mililitri, adică lejer într-o doză de suc.

O cantitate atât de mică dar cu o mortalitate atât de mare. Ca o bomba cât o cutie de suc, ce omoară aproape două milioane și jumătate de oameni. Daca am putea strânge totul într-o cutie, pe care s-o strivim, ce simplu ar fi.


VIDEO PROTVPLUS.RO