Ultima solutie a Frantei ca sa opreasca EXODUL tiganilor romani. Mesajul lui Francois Hollande

Ultima actualizare: 15-10-2012 01:30

Doi ministri francezi vor sosi miercuri la Bucuresti sa caute solutii care sa opreasca exodul tiganilor in Franta. Dealtfel, chiar presedintele acestei tari, Francois Hollande, a declarat ca Romania trebuie sa inceteze sa-i mai alunge pe romi.

Vizita oficialilor francezi vine la doua saptamani dupa ce Parisul a ridicat o parte din restrictiile pentru romani si bulgari pe piata muncii, pentru ca tiganii sa-si poata gasi de lucru mai usor.

Cateva sute de tigani au sosit in ultimele saptamani pe aeroportul din Timisoara, dupa ce guvernul francez a inceput sa desfiinteze taberele ilegale de pe langa marile orase.

Au fost platiti ca sa paraseasca taramul francez. Mai precis, cate 300 de euro de adult si 150 de euro de copil. Presa franceza a calculat ca statul plateste 60.000 de euro pentru un avion cu tigani trimisi acasa, iar in ultimii ani au fost zeci de asemenea curse.

Fostul presedinte Nicolas Sarkozy a repatriat in medie cate 10.000 de romi pe an in ultimii ani de mandat. Si totusi, numarul lor a ramas constant, pentru ca, dupa ce-si cheltuiesc banii acasa, tiganii se intorc in Franta, unde nu-i poate controla nimeni.

De doua luni, Francois Hollande face si el acelasi lucru, ridicandu-si in cap Europa si colegi din propriul partid. In urma cu doua saptamani a luat masuri pentru ca romii sa-si gaseasca mai usor de lucru, dar are de gand sa-i oblige si pe oficialii de la Bucuresti sa se implice.

''Miercuri, ministrul de interne si ministrul de afaceri europene vor merge in Romania, ca sa tratam problema la sursa. Nu putem accepta ca acesti oameni sa fie alungati din tara lor si sa se refugieze aici in conditii in care nu pot nici sa-si castige existenta'', a declarat presedintele Frantei.

Ce-i drept, televiziunile franceze au difuzat nenumarate reportaje despre saracia in care traiesc romii in Franta, din cersit sau adunat fier vechi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO