Un vulcan din Santorini ar putea erupe in viitorul apropiat. Ultima eruptie a ingropat insula

Ultima actualizare: 14-10-2012 23:42
Santorini

Cativa specialisti de la Universitatea Oxford au facut o serie de teste pe insula Santorini, Grecia, si au descoperit ca in viitorul apropiat ar putea avea loc o eruptie vulcanica.

Sesismologii spun ca sub insula se afla "un balon de magma" gigant care a dus la o serie de cutremure mici si a facut ca insula sa se ridice cu 14 centimetri din ianuarie 2011 pana in aprilie 2012.

Cercetatorii de la Oxford au folosit imagini din satelit si receptoare GPS care detecteaza miscarile de doar cativa milimetri care au loc pe suprafata pamantului.

"Locuitorii din zona au simtit schimbarile care au avut loc. Mai multe persoane au simtit miros de gaz cand se aflau pe vulcan, iar in unele parti ale insulei apa si-a schimbat culoarea", a precizat unul dintre seismologi.

 Dupa o serie de teste, specialistii au descoperit ca sub insula s-a acumulat in ultimul an aceasi cantitate de roca topita ca in ultimii 20 de ani.

Recentele cutremure reprezinta prima activitate seismica din ultimii 25 de ani.

Ultima eruptie majora, de acum 3600 de ani, a acoperit intreaga insula in piatra si cenusa. A fost una dintre cele mai mari eruptii din istorie.

Cercetatorii spun insa ca exista totusi sansa ca eruptia sa nu se produca in viitorul apropiat. Numarul cutremurelor a scazut in ultimele luni.

Potrivt volcanolive.com, aceasta este lista cu vulcanii cei mai activi din lume:

- Etna, Italia

- Stromboli, Italia

- Yasur, insula Vanuatu

- Ambrym, insula Vanuatu

- Tinakula, insulele Solomon

- Erta Ale, Etiopia

- Manam, Papua Noua Guinee

- Bagana, Papua Noua Guinee

- Merapi, Indonezia

- Dukono, Indonezia

- Sakurajima, Japonia

- Suwanosejima, Japonia

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO