Testamentul politic al lui Corneliu Coposu, găsit după 23 de ani. Când va fi făcut public
Documentul a fost găsit întâmplător.
Fundaţia "Corneliu Coposu" împreună cu Asociaţia "21 Decembrie 1989" anunţă că au găsit, după două decenii, testamentul politic al celui care a fost numit de liderii politici străini şi de presa internaţională drept "cel mai moral şi mai important politician român după Revoluţie”, potrivit unui comunicat transmis News.ro.
"Ani la rând după moartea lui Corneliu Coposu s-a vorbit despre faptul că Seniorul nu a lăsat naţiunii române un testament scris. Recent, am găsit testamentul întâmplător, după două decenii, în timp ce căutam documente scrise de Senior despre creştin-democraţie pentru lansarea unui apel de renaştere, eveniment pe care Fundaţia noastră îl pregătea la Bădăcin, satul lui Iuliu Maniu. Vrem să împărtăşim cu toţi românii această moştenire, în ziua de 20 mai, ziua de naştere a lui Corneliu Coposu”, anunţă Ionuţ Gherasim, preşedintele executiv al Fundaţiei "Corneliu Coposu".
Duminică, la ora 15.00, la Sala Studio a Teatrului Naţional "I.L. Caragiale", va fi prezentat conţinutul olograf al testamentului politic al Seniorului.
Corneliu (Cornel) Coposu s-a născut pe 20 mai 1914, la Bobota, Sălaj şi a murit pe 11 noiembrie 1995, la Bucureşti. A fost liderul opoziţiei din România postcomunistă.
Absolvent de drept şi ziarist, om de încredere al liderului naţional-ţărănist Iuliu Maniu, Coposu a fost membru al Partidului Naţional Ţărănesc până la interzicerea acestuia în 1947, iar ulterior a fost deţinut politic în condiţii foarte aspre timp de 17 ani, în faza stalinistă a regimului comunist din România.
După Revoluţia din 1989 a reîntemeiat oficial PNŢ sub numele de Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi a fost preşedinte al PNŢCD-ului între 1990 şi 1995. În această calitate, el a fondat Convenţia Democrată Română, al cărei prim preşedinte a fost. Corneliu Coposu a fost ales senator în Parlamentul României în 1992.
Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic şi mai multe locuri publice îi poartă numele.