Telenovelă interzisă pentru că atentează la valorile tradiționale. Producătorul turc zice că arată „realitățile societății”
O telenovelă recentă a fost interzisă de CNA-ul turcesc, pe motiv că atentează la valorile tradiționale și islamul. Telenovela "Kizil Goncalar" (Muguri purpurii) a provocat reacții diverse la nivelul societății turcești.
RTUK, organismul de supraveghere a radioului şi televiziunii din Turcia, a interzis joi, timp de două săptămâni, difuzarea popularului serial de televiziune "Kizil Goncalar" (Muguri purpurii), a anunţat un membru al consiliului de administraţie. Telenovela a fost considerată a fi împotriva "valorilor naţionale şi spirituale ale societăţii", potrivit Reuters, preluat de news.ro.
Ilhan Tasci, un membru al consiliului de administraţie al RTUK care reprezintă principala opoziţie, a declarat pe platforma de socializare X că autoritatea de reglementare a impus, de asemenea, o amendă administrativă de 3% radiodifuzorului Fox TV, deţinut de Fox Networks Group a Walt Disney Co. (DIS.N).
"Kizil Goncalar", care evidenţiază diviziunea dintre segmentele religioase şi seculare ale societăţii, s-a confruntat imediat cu reacţii negative după ce a fost difuzat pentru prima dată în 18 decembrie, chiar dacă primele două episoade au fost în fruntea clasamentelor de audienţă şi au avut peste 10 milioane de vizualizări pe YouTube.
Producătorul Faruk Turgut a declarat că serialul reflectă realitatea sociologică a Turciei, înfăţişând conflictul dintre segmentele seculare şi religioase ale societăţii.
„Încerc să ţin o oglindă asupra realităţilor societăţii turceşti. Realităţile trebuie să fie discutate, nu putem progresa ignorându-le", a declarat Turgut, citat de cotidianul Hurriyet.
„Ei ne-au declarat război, dar noi vom lupta până la capăt".
Permisele de filmare, anulate
Ebubekir Sahin, preşedintele RTUK şi membru al Partidului AK al preşedintelui Tayyip Erdogan, aflat la putere, a scris pe X că telespectatorii „indignaţi” au cerut anularea serialului şi că afişele acestuia pe panourile publicitare din Istanbul au fost vandalizate cu vopsea neagră.
Presa pro-guvernamentală a acuzat serialul de islamofobie, ceea ce a determinat anularea permiselor pentru locurile de filmare pentru episoadele viitoare.
Frăţia Ismailaga, o sectă religioasă proeminentă din Turcia, a criticat dur serialul.
„Producţiile din mass-media de astăzi care vizează religia noastră şi indivizii devotaţi, având ca scop denigrarea numelui lui Allah, a nobilei noastre cărţi Coranul, a instituţiilor spirituale precum sectele şi ordinele, sunt absolut inacceptabile", a declarat secta pe X.
Tasci a spus că "RTUK s-a înclinat în faţa cultelor şi sectelor".
RTUK a penalizat adesea programe pentru ceea ce a catalogat drept încălcări ale valorilor morale ale Turciei, ale structurii familiei sau ale altor aspecte pe care le consideră lipsite de etică, şi anume drepturile LGBTQ+. Criticii săi şi partidele de opoziţie i-au reproşat că restrânge libertăţile.