Tatuajul, ca o artă. 150 de artiști din toată lumea își expun lucrările în Capitală. „Cele mai multe exprimă povestea vieții”
Tatuajul este un contract pe viață și îți riști - la propriu - pielea dacă mergi la un salon clandestin, ca să ieși mai ieftin!
Asta spun artiștii români și străini, reuniți la o convenție din București. România s-a aliniat recent legislației europene și a interzis tatuarea, piercingurile și implanturile dermice în cazul persoanelor de sub 18 ani.
Peste 150 de artiști în tatuaje din toată lumea își expun portofoliul la standuri... și pe pielea clienților, în Capitală.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Bogdan Negreș: „Cele mai multe exprimă povestea vieții, ca la majoritatea tatuatorilor. Eu cu tatăl meu, ne jucam cu o mașinuță... formula chimică a fericirii... o mașină pe care am avut-o și tot așa”
Reporter: El este deja pe pielea dvs?
Bogdan Negreș: „Da, Josef...”
Străinii se declară uimiți că, într-o țară aparent conservatoare, cum e a noastră, tot mai mulți tineri cer, în saloane, tatuaje pe gât, față sau palme.
Artist tatuator: „Ei vor tatuaje la vedere... pentru că e cool! Dacă nu sunt în industria tatuajelor, n-ar trebui să o facă niciodată! Le va fi foarte greu să-și găsească un loc de muncă.”
Danemarca a interzis de aproape 60 de ani tatuarea zonelor supraexpuse, iar alte țări au ridicat pragul vârstei minime pentru asemenea intervenții, care influențează imaginea socială a persoanei.
Artiștii români- spre deosebire de cei de peste hotare- încă se luptă cu concurenți neloiali. Adică persoane care lucrează ilegal, acasă la ei ori la clienți. Nu se supun niciunui control sanitar, iar în cazul unui rateu se fac nevăzuți.
Adrian Roșu: „Nu mai e ceva underground, unde căutai pe cineva care tatua la capătul tramvaiului 14. Este o industrie, sunt saloane extraordinare cu artiști foarte buni, care știu ce fac, care trăiesc din asta, deci e o meserie, și clar n-ar trebui să se ia după vocea scării de bloc sau vocea străzii”.
Aria Turbureanu: „Te poți infecta foarte ușor și pot apărea complicații destul de serioase, și tocmai de aceea nu recomand să fie luată în joacă toată treaba asta”.
Altfel, orice client ar trebui să-și păzească atent pielea, adică să observe cum se pregătește artistul de lucru.
Robert Tufeanu: „Mai sunt, bineînțeles, saloane cu sterilizatoare, dar ideal ar fi să lucrăm cu totul de unică folosință, de la ac, cartuș, aparatul, bineînțeles, înfoliat, mijloace de siguranță și pentru noi, și pentru client.”
Cât despre modele... cerul e limita! Cei indeciși pot cere ajutorul, care gândește și adaptează un proiect.
Ana Munteanu, artist plastic: „Găsim ce se potrivește cel mai bine pentru anatomia lui. Am un tatuaj pe spate pe care l-am gândit 10 ani, pentru că am vrut să fie ceva care să rămână cu mine tot restul vieții.”
Înainte de a fi un tablou pe piele, orice tatuaj este o plagă. Însă cele mai dificile tatuaje sunt cele care acoperă urmele unei traume.
Costi Azoiței, artist tatuator: „Sfatul meu e să te consulți mult cu artistul, să te ajute într-adevăr să acoperi o cicatrice, să nu-ți fuzioneze tușul, să n-ai probleme la vindecare”.
Acestea sunt persoane de toate vârstele care au trecut prin accidente de mașină, incendii, arsuri chimice și termice, cancere extinse, urmate de intervenții chirurgicale majore. În aceste cazuri, îngrijirea zonelor tatuate are contraindicații absolute. Timp de trei săptămâni, persoana tatuată nu are voie să meargă la solar sau la saună, să facă baie în mare sau în piscină, ori să folosească obiecte personale ale altei persoane... începând cu prosopul. E adevărat, reacția oamenilor după ce tatuajul e stabilizat le aduce artiștilor cele mai mari satisfacții.