Țara unde pandemia de COVID-19 a adus milioane de oameni în sărăcie
Pandemia de COVID -19 a adus milioane de mexicani în sărăcie, potrivit unor date oficiale publicate joi.
Această populaţie trăieşte în regiuni în care turismul, principala sursă de venit, a fost afectat de la începutul crizei sanitare, relatează Agerpres.
Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie a crescut cu 3,8 milioane între 2018 şi 2020, ajungând la 55,7 milioane - 43,9% din populaţie, potrivit Consiliului naţional pentru evaluarea politicii de dezvoltare socială.
Tot mai mulți oameni trăiesc în sărăcie extremă
Numărul persoanelor care trăiesc în sărăcie extremă a crescut cu 2,1 milioane, ajungând la 10,8 milioane, adică 8,5% din populaţie, a indicat consiliul.
Cea mai mare creştere a fost observată în statul Quintana Roo, în sud-estul ţării, unde sunt numeroase staţiuni balneare din Caraibe.
Procentajul populaţiei care trăieşte în sărăcie a crescut în acest stat de la 30,2% în 2018 la 47,5% în 2020, din cauza lipsei turiştilor.
''Urgenţa sanitară cauzată de COVID -19 a agravat provocările politicilor de dezvoltare socială în toate domeniile, în principal în ceea ce priveşte veniturile, sănătatea, educaţia şi nutriţia pentru populaţia mexicană'', a subliniat consiliul.
Economia mexicană s-a contractat cu 8,5% în 2020, una dintre cele mai grave recesiuni din istoria sa.
Mexicul, o ţară cu 126 de milioane de locuitori are un bilanţ oficial de peste 242.000 de decese cauzate de coronavirus - al patrulea cel mai mare din lume - şi se confruntă acum cu un al treilea val de contaminare.