Țara în care copiii cu vârste de până la 10 ani pot ajunge în închisoare. Cum explică autoritățile măsura
Copiii cu vârste de până la 10 ani pot ajunge la închisoare în Teritoriul de Nord (NT) din Australia, după ce guvernul de acolo a redus vârsta răspunderii penale.
Anul trecut, acest stat australian a devenit prima jurisdicție care a ridicat vârsta la 12 ani, însă noul guvern a declarat că este necesară o revenire la legislația anterioară pentru a reduce rata criminalității în rândul tinerilor, notează BBC.
Oficialii susțin că decizia de a reduce vârsta răspunderii penale la 10 ani va proteja în cele din urmă copiii - în ciuda faptului că medicii, organizațiile pentru drepturile omului și grupurile indigene contestă această logică. Acestea susțin că studiile arată că legile nu vor reduce criminalitatea și vor afecta în mod disproporționat copiii aborigeni și pe cei din insulele din strâmtoarea Torres.
Datele indică că în această zonă din Australia rată de încarcerare a copiilor este de 11 ori mai mare decât orice altă jurisdicție din țară și aproape toți sunt aborigeni. Noul guvern al teritoriului afirmă că are un mandat din partea publicului să facă asta după o victorie electorală covârșitoare în urma unei campanii care promitea măsuri pentru a combate criminalitatea.
Infracționalitatea în rândul copiilor, în creștere în unele zone din Australia
Multe zone din Australia au declarat că se confruntă cu o criză a infracționalității juvenile, iar o serie de incidente violente din acest an au determinat o serie de interdicții pentru tineri în orașul Alice Springs din Teritoriul de Nord
Ministrul Lia Finocchiaro a declarat că guvernul său a primit de la alegători mandatul de a acționa și că schimbarea va permite instanțelor să „intervină” în viața tinerilor infractori și să îi supună unor programe menite să abordeze cauzele profunde ale infracțiunilor lor.
„Am prezentat la alegeri un plan foarte clar privind scăderea vârstei răspunderii penale, astfel încât să putem prinde acești tineri mai devreme, să aflăm ce se întâmplă și să le schimbăm viața”, a declarat ea luni.
Cercetările efectuate atât la nivel mondial, cât și în Australia au arătat că încarcerarea copiilor îi face mai predispuși la recidivă și are adesea efecte grave asupra sănătății, educației și perspectivelor de carieră ale acestora.
La începutul acestui an, un raport al Comisiei australiene pentru drepturile omului - o agenție federală independentă - a constatat că politica este condusă „de retorica populistă «dură împotriva criminalității»” și că guvernele ar trebui, în schimb, să reinvestească banii cheltuiți pentru încarcerarea copiilor în servicii de sprijin.