Sute de rabini din toată lumea au venit la inaugurarea noii sinagogi din Sighetu Marmației. Ce este comunitatea Satmar
Peste 400 de evrei ultra-ortodocși din lumea întreagă, conduși de rabinii comunității Satmardin New York, au inaugurat o sinagogă în Sighetu Marmației.
Lăcașul de cult a fost ridicat în locul vechii sinagogi din Sighet, distrusă în timpul celui De-al Doilea Război Mondial. Sighetul, este locul de naștere al celei mai mari comunități de evrei conservatori, numiți "hasidici". Din Sighetu Marmației a și plecat, de altfel, în anii '40, rabinul care avea să întemeieze cea mai bogată comunitate ultra-ortodoxă din Brooklyn și, totodată, cea mai influentă.
Ca să respecte obiceiurile, evreii hasidici, veniți în principal din New York, s-au adunat devreme la cea mai nouă sinagogă din Europa, pentru că toate ritualurile trebuie încheiate înainte de apusul soarelui, când începe shabat-ul, ziua sfânta de odihnă.
Timp de patru ani, cât a durat costrucția noii sinagogi și a complexului hasidic ultra-ortodox de la Sighet, oamenii au putut să admire frumusețea lăcașului de rugăciune. Acum, însă, pentru locuitori, noutatea au reprezentat-o sutele de evrei haredi, ultra-ortodocși, cu pălăriile lor cu boruri largi, hainele în alb și negru și tunsorile specifice.
Marele rabin al comunității Satmar din Williamsburg, New York, cea mai mare, cea mai vestită, cea mai bogată, dar și cea mai influentă grupare hasidică, rabbi Aaron Teitelbaum a fost în fruntea sutelor de evrei. Pentru acesta, orașul Sighet și amplasamentul sinagogii sunt sacre, pentru că de aici a plecat strămoșul lui, rabinul Joel, care a pus bazele comunității Satmar, după numele Județului în care s-a născut, a crescut și a devenit lider religios.
Teofil Ivanciuc, istoric: "Pentru noi, sighetenii, această inaugurare de sinagogă înseamnă renașterea mișcării hasidice, care a fost foarte importamntă pentru Sighet. Să nu uităm că jumătate din populația Sighetului a fost evreiască. Este o consacrare și am asistat la un foarte scurt fragment, însă a fost strict rezervată evreilor mozaici de grupare hasida".
Evreu ultra-ortodox: "Punem cele sfinte în casa rabinului. Străbunii noștri au locuit aici și au construit un nou așezământ, în numele străbunilor, unde a fost vechea sinagogă".
Evreu ultra-ortodox: "Mama mea a fost în Auschwitz și a supraviețuit și s-a întors de acolo. Este foarte, foarte important, pentru că aceasta este istoria generațiilor noastre, Holocaustul, noi suntem strănepoții".
Câteva zeci din sutele de evrei hasidici care au sosit la Satu Mare direct de la New York, la bordul unei curse speciale, au străbunicii materni și paterni înmormântați la Sighet. După inaungurarea noi sinagogi, oamenii au mers să se reculeagă și să se roage pentru strămoșii lor, la cimitirul din Sighetu Marmației.