Sute de oameni s-au trezit că au cumpărat apartamente într-un bloc-fantomă din Cluj-Napoca. Metoda de înșelătorie folosită
Un bărbat trimis în judecată pentru că ar fi înșelat sute de persoane a continuat să încaseze bani de la oameni care doreau să cumpere o locuință în Cluj-Napoca.
Tentați de prețurile mici, aceștia s-au trezit că apartamentele se află în blocuri pentru care nici măcar n-au fost emise autorizații de construire.
Bărbatul de 36 de ani a fost arestat preventiv, alături de unul dintre complici.
Trei indivizi au fost duși la audieri, iar doi dintre ei au fost arestați preventiv sub acuzația de înșelăciune în formă continuată și complicitate la înșelăciune. Iar în urma perchezițiilor au fost ridicate sume de bani, documente, telefoane mobile și nu mai puțin de 7.000 de cartele telefonice. Toate acestea au fost găsite în casele suspecților și într-un apartament folosit drept birou.
Unul dintre cei doi suspecți s-a folosit de o identitate falsă și s-a prezentat ca fiind șef de echipă, dar și inginer pentru a oferi credibilitate, susțin procurorii. Așa au reușit să convingă oamenii să ofere avans zeci de mii de euro pentru locuințe, cu promisiunea că vor fi predate în cel mai scurt timp. În realitate, construcția blocului a încremenit în timp.
Printre cei reținuți se află și Traian Floarea Ianson, care între timp și-a schimbat numele în Traian Onuc. În 2017, procurorii l-au trimis în judecată într-un dosar de înşelăciune agravată, fiind identificate peste 130 de persoane care au fost păgubite între anii 2009 și 2016. Prejudiciul a fost estimat la peste 2,2 milioane de euro. După care s-au adăugat și alți păgubiți, aproape 500, și un prejudiciu de aproape 5 milioane de euro.
Atunci, individul a stat în arest 30 de zile, dar a fost eliberat sub control judiciar, cu interdicția de a construi sau de a face tranzacţii care să implice blocurile cu probleme. Însă, acesta și-a schimbat numele și a continuat.
Cei care atunci au crezut că pot cumpăra un apartament în faza de proiect, la un preț mult mai mic, regretă amarnic.
Păgubit: „Faza a fost că am văzut eu că e ieftin. M-a tot dus cu vorba, mi-a dat ceva hârtii, ca să-mi închidă gura. Normal că îmi pare rău”.
Unii s-au trezit că le-a fost vândut un apartament înstrăinat deja, altor persoane.
Păgubit: „Nevasta s-a dus acolo, i-a deschis un domn și zice: mi-a vândut mie. Cum, domnule, că ăsta e al nostru. Eu eram la serviciu, era să fac infarct”.
Pentru că nu au avut încotro, mulți s-au mutat în blocurile neizolate, fără acoperiș și fără utilități.
Un tânăr folosește de 3 ani un radiator pe care îl mută din dormitor în baie, ca să aibă căldură.
Mozes Mezei, proprietar: „Tot se distruge. Igrasia, inundă în apartament. Asta e a patra oară când trebuie să renovez apartamentul. Eu am stat aici cu soția gravidă, aici. Mama a plecat în străinătate. Ca să poată să strângă banii ăștia. Foarte mult timp. Au fost niște ani în care mama s-a sacrificat. Economiile ei de o viață sunt aici blocate”.
Această avocată reprezintă aproximativ 70 de păgubiți.
Chira Balaci Ioana Mihaela, avocata unor reclamanți: „Au văzut ofertele de vânzare la niște prețuri foarte mici. La acel moment o mare parte din proprietari și-au investit ultimele resurse financiare. Mulți din ei sunt veniți din alte localități și nu au unde locui. Constructorul a vândut un apartament chiar și de 2,3,4, chiar 5 ori”.
Oficialii de la Primărie susțin că i-au dat câteva amenzi contructorului și au depus o plângere penală. În timp ce sutele de păgubiți speră să poată recupera măcar o parte din bani.
Sursa: Pro TV
Etichete: cluj, santaj, apartamente, constructori, pagubiti,
Dată publicare:
02-02-2023 08:06