Sute de foști militari români sunt noua forță de instruire a armatei din Congo. Îi înlocuiesc pe mercenarii Wagner
Câteva sute de foști militari români, din legiunea străină, dar și din Ministerul Apărării sunt noua forță de susținere și instruire a armatei, în estul Republicii Democratice Congo.
Angajați de o firmă locală de securitate, românii îi înlocuiesc pe mercenarii Wagner, care luptă acum în Ucraina. Congo este o țară măcinată de conflicte armate, între forțele guvernamentale și rebeli.
Presa africană scrie că în estul Republicii Democratice Congo au fost remarcați încă de la sfârșitul lunii decembrie militari români. Baza lor ar fi un hotel din orașul Goma, iar jurnalistii notează că cel puțin 300 de foști luptatori români vor fi dislocați acolo. Mulți localnici cred că au legătură cu temuții mercenari Wagner, folosiți de regimul de la Kremlin ca o armată din umbra.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Horațiu Potra, liderul contractorilor români: „Nu avem nimic de-a face cu gruparea Wagner. Noi avem un contract cu o firmă privată de aici, din Congo și, deși armata congoleză are ofițeri și subofițeri pregătiți și antrenați, au o lipsă de instructori. Și au făcut apel la foști legionari pentru a instrui o parte din armata congoleză. Și militarii români au o experiență militară, ca și legionarii. De ce nu pot să facă și ei aceeași treabă? Să se încadreze în instruirea militarilor congolezi?!”
Potrivit unor surse din randul contingentului dislocat deja, de câteva săptămâni la Goma, în estul Republicii Democratice Congo, prezența foștilor militari români ar fi una oficială, cunoscută de Guvernul de la Kinshasa. Iar contractorii români ar urma să aibă misiuni de patrulare, pază și protecție cu scopul instruirii militarilor congolezi care se confruntă cu rebelii.
Un fost militar cu experiență în teatrele de operații din Irak și Afganistan a declarat, pentru Știrile PRO TV, că va instrui forțele armate locale.
Contractorii români ar urma să câștige lunar câte 5.000 de euro, însă salariul ar putea crește în funcție de riscul misiunilor.
Col. (r) Ion Petrescu, analist militar: „S-au dus acolo nu pentru că și-ar fi fi asumat un anumit final de viață, ci pentru că au nevoia să aibă un sprijin material concret, substanțial pentru familiile lor. Chiar riscându-și viața pe alt continent”.
Liderul contractorilor români este un personaj controversat. Horațiu Potra a luptat în Legiunea Străina și are 53 de ani. Originar din Mediaș, Potra ar fi fost la sfârșitul anilor '90 garda de corp pentru emirului Qatarului, apoi s-ar fi stabilit în Republica Centafricană, unde ar fi instruit gărzile de corp ale președintelui. Tot Potra i-ar fi instruit și pe insurgenții din Ciad și i-ar fi asigurat securitatea miliardarului Frank Timiș, artizanul afacerii Roșia Montană.
În 2010, în țară, Potra a fost ținta unei operațiuni DIICOT coordonată de comisarul Traian Berbeceanu. A fost însă achitat pentru acuzația de trafic de droguri și condamnat cu suspendare pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor. Zece ani mai târziu a fost reținut după ce l-a amenințat pe directorul Romgaz, însă cei doi s-au împacat.
După acest episod, Horațiu Potra s-a întors în Africa.