Surse: Diferențe de un milion de lei între veniturile declarate și averile deținute de medicii de la Spitalul Marius Nasta
Nouă medici de la spitalul Marius Nasta din Capitală, acuzați de luare de mită, au fost audiați miercuri seară la Parchetul de pe lângă Tribunalul București. 3 dintre ei au fost reținuti pentru 24 de ore, iar ceilalți se află sub control judiciar.
Cei 9 - chirurgi, anesteziști și rezidenți - sunt bănuiți că au strâns averi din banii pe care i-ar fi cerut pacienților ca să îi opereze. Sunt anchetați pentru dare de mită și pacienții și rudele care le-ar fi dat bani acelor medici.
Cei 3 medici reținuți miercuri pentru 24 de ore ar fi primit bani și alte bunuri de la pacienții lor.
În cursul zilei de miercuri, 2 chirurgi, 3 anesteziști, 3 rezidenți și un medic specialist pneumolog au fost duși cu mandat la audieri, acuzați de luare de mită. Pentru unii șocul a fost atât de puternic încât au început să își sune familiile pentru ca acestea să le găsească avocați. Se plângeau că au fost ridicați pentru că alții ar fi ceruit mită în numele lor.
Reporter: Vi s-a explicat de ce sunt suspiciuni de corupție?
Dr.Andreea Brutaru, medic spitalul Marius Nasta: „Nu vreau să discut. Știu! Sunt contra la așa ceva doar că am picat”.
Reporter: A fost o surpriză neplăcută că v-ați trezit cu cei de la DGA?
Dr.Andreea Brutaru, medic spitalul Marius Nasta: „A fost o surpriză neplăcută. Atât pot să vă spun”.
Reporter: Ați cerut pacienților mită ca să îi operați?
Dr. Olga Dănăilă, medic spitalul Marius Nasta: „Eu sunt întâmplător aici”.
Avocata medicului Andreea Brutaru: „S-au făcut procedurile necesare, urmează ca în urma probatoriilor să vedem despre ce este vorba și modul în care ne apărărm”.
Un pacient de 67 de ani povestește că anul trecut a avut nevoie de o operație la plămâni și a ajuns, astfel, la un chirurg de la Marius Nasta. Medicul i-ar fi cerut bani pentru intervenție. Iar pacientul a plătit, chiar dacă, până la urmă, a decis să ceară ajutor altui doctor.
Pacient: „Mi s-a spus de la început că trebuie să plătesc suma de 1.500 de lei ca să cumpăr nu știu ce. În afară de suma respectivă am mai dat bani în două rânduri - eu și soția o dată pentru operația care mi s-a făcut”.
Reporter: Cine v-a cerut banii aceștia?
Pacient: „Bineînțeles, doctorul direct, cine să-mi cearcă altcineva. Doctorul direct mi-a solicitat suma de bani...”
Și cum astfel de episoade păreau să fie frecvente la Spitalul Marius Nasta, colegii doctorului au făcut un denunț în care au cerut să fie verificați toți medicii care pretind mită ca să opereze. Și nu doar sume de bani - în medie câteva sute de lei - ci și alimente, susțin surse judiciare.
Înarmați cu mandate de perchiziție emise de judecătorii Tribunalului București, ofițerii DGA dar și procurorii au descins simultan, atât la locuințele medicilor suspectați de corupție, cât și în cabinetele de la Spitalul Marius Nasta. Potrivit unor surse apropiate de anchetă, ar fi fost găsite mai multe sume de bani despre care există bănuiala că ar fi șpăgile plătite de pacienți pentru a fi operați.
Până la percheziții, ofițerii DGA și procurorii i-au monitorizat atent pe medicii suspectați de corupție și le-au verificat averile. Potrivit unor surse apropiate de anchetă, ar fi fost descoperite diferențe uriașe între veniturile declarate oficial și averile deținute. În unele cazuri, diferențele sunt chiar de un milion de lei. Așa că vor fi dispuse sechestre, iar la final, tot ce nu poate fi justificat ar putea fi confiscat.