DNA ridică documente la sediul ISU Dâmbovița, după tragedia din Crevedia. Ce caută procurorii militari
Sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dâmbovița este percheziționat de ofițerii Direcției Naționale Anticorupție.
Încă de dimineață procurorii au descins anchetatorii care vor să afle dacă pompierii au făcut tot ceea ce trebuia pentru ca platforma GPL din Crevedia, unde au avut loc exploziile, să nu mai funcționeze, după ce au fost constatate nereguli grave.
Nu este o percheziție propriu-zisă. Este o procedură de ridicare de documente, demarată de procurorii militari DNA, cei care instrumentează unul dintre dosarele deschise în urma tragediei de la Crevedia.
Practic anchetatorii militari vor să pună mâna pe toate documentele de la ISU Dâmbovița legate de platforma GPL de la Crevedia, plecând de la momentul în care acest punct de lucru al companiei a fost autorizat să funcționeze, până la momentul în care au fost făcute acele controale inopinate. S-au constatat atunci nereguli grave, iar apoi a fost luată decizia retragerii autorizației de securitate la incendii.
Procurorii miliatri încearcă să afle dacă toate aceste proceduri au respectat legea și, mai ales, dacă cei de la ISU Dâmbovița puteau sau nu să facă și alte demersuri pentru ca activitatea să fie închisă cu adevărat.
Tot cei de la DNA vor cerceta eventuale abuzuri în serviciu care au dus la foloase necuvenite pentru cei implicați în aceste afaceri. Dosarul se află în fază incipientă. Sunt dosare în care urmărirea penală se face in rem, adică pentru fapte. Anchetatorii spun că este prea devreme să se contureze eventuale vinovății.
Cei de la ISU Dâmbovița spun răspicat că tot ce trebuiau să facă din punct de vedere legal au făcut. Închiderea activității de la Crevedia nu era apanajul celor de la ISU Dâmbovița.
Procurorii Parchetului Curții Militare de Apel investighează evenimentele dramatice de la Crevedia. E vorba de o anchetă legată de accidentul de muncă de dinainte de explozie.
Procurorii militari de la București au cerut documentele legate de acele măsuri de protecția muncii, tot aici, la ISU. Vor să vadă dacă au fost respectate procedurile de securitate a muncii și mai ales în ceea ce privește dotarea pompierilor, dacă au avut parte sau nu de echipamentele necesare pentru o astfel de intervenție. Dosarul este in rem.
Se fac aceste cercetări pentru trei posibile infracțiuni – neluarea și nerespectarea măsurilor de securitate și sănătate în muncă și vătămare corporală din culpă.
Percheziții pe fondul tragediei de la Crevedia
Reprezentanţi ai DNA au precizat pentru News.ro că nu este vorba despre descinderi, ci că sunt ridicate documente, acţiunea având legătură cu dosarul de la Secţia militară a DNA referitor la controalele făcute de personalul ISU la staţia GPL de la Crevedia la care s-au produs exploziile soldate cu 2 morţi şi cu 56 de răniţi.
Un al doilea dosar al DNA are ca obiect instituţiile civile cu atribuţii vizând staţia GPL.
În ambele dosare sunt pentru moment cercetate fapte, nu persoane, aflându-se în stadiul strângerii de probe.
---
De asemnea, primele date arată că se fac percheziții pe fondul tragediei de la Crevedia.
Anchetatorii încearcă să identifice din documente funcţionarii din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă care au atribuţii de control în zona respectivă, au precizat surse juridice pentru Agerpres.
De asemenea, DNA va investiga eventuale abuzuri ale Prefecturii Dâmbovița și ale Primăriei Crevedia. Autoritățile nu ar fi controlat și nici oprit efectiv activitatea punctului de lucru dupa retragerea autorizației de securitate la incendii de acum trei ani.
De o anchetă penală vor avea parte și pompierii și salvatorii care au intervenit la Crevedia. Procurorii Parchetului Curții Militare de Apel București vor să afle dacă s-au încalcat sau nu normele de protecție a muncii, așa că au început urmărirea penală IN REM pentru două posibile infracțiuni: neluarea și nerespectarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă. Surse apropiate de anchetă susțin că investigația nu vizează nicidecum deciziile operative din timpul intervenției de sâmbătă noaptea.
„Pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost înregistrate două dosare penale, formate în urma sesizărilor din oficiu, având ca obiect săvârşirea de către funcţionari publici a unor presupuse infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în legătură cu autorizarea staţiei GPL din localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, unde în cursul zilei de 26 august 2023 au avut loc două explozii”, a anunţat luni DNA.
Direcţia Naţională Anticorupţie preciza că urmărirea penală se desfăşoară cu privire la faptă („in rem”), prin urmare, în acest moment, nicio persoană nu are calitatea de suspect sau inculpat.
„Această etapă nu are caracterul formulării unor acuzaţii împotriva unei/unor persoane, ci are doar semnificaţia instituirii cadrului procesual care permite strângerea de probe necesare pentru a evalua dacă s-a produs ori dacă nu s-a produs vreo faptă ce ar intra sub incidenţă penală. Alte informaţii referitoare la stadiul anchetei nu pot fi puse la dispoziţie în conformitate cu prevederile art. 12, alin. 1, lit. e, din Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.Având în vedere interesul major al opiniei publice, atunci când împrejurările vor permite, vom oferi detalii suplimentare”, a precizat atunci DNA, potrivit News.ro.
După dezastrul de la Crevedia, autoritățile judiciare au decis să verifice toate punctele de lucru ale companiei care vinde cantități uriașe de GPL.
Două persoane au murit și alte 56 - dintre care mare parte membri ai echipelor de intervenție - au fost rănite în urma exploziilor devastatoare.