Cazul uluitor al bărbatului surdo-mut, amendat de Jandarmerie pentru că a ”scandat lozinci”
Un bărbat din București, care este surdo-mut, a fost amendat de Jandarmerie cu 2.000 de lei pentru că ”a scandat” lozinci anti-PSD în ziua congresului partidului din 10 martie.
În ziua cu pricina, Jandarmeria a amendat mai multe persoane, cele mai multe dintre sancțiuni fiind în valoare de 500 de lei.
Titularul a contestat amenda în instanţă, după ce a primit acasă procesul verbal. Surprinzător este faptul că şefii celui care a comis presupusul abuz nu s-au arătat interesaţi să facă o verificare internă, pentru a vedea dacă jandarmul a respectat procedurile.
Ioan Dura, protestatarul surdo-mut amendat, apare în imaginile surprinse pe 10 martie, în ziua Congresului Extraordinar al PSD. Bărbatul de 55 de ani protestează paşnic, în cadrul unei acţiuni aprobate de primărie, pe strada din faţa Sălii Palatului şi ţine o pancartă.
În altă ipostază, Ioan Dura flutură un steag, apoi apare făcând fotografii cu telefonul mobil. Jandarmeria a considerat că a greşit în acea zi.
Bărbatul de 55 de ani este surdo-mut şi a fost diagnosticat cu hipoacuzie profundă şi surdomutitate congenitală.
Potrivit paginii de Facebook Corupţia Ucide, ”revoltător este faptul că domnul Ioan Duia este surdo-mut, dar a fost sancţionat de către Jandarmerie cu 2.000 de lei pentru participare şi scandarea de lozinci”, se arată în postarea celor de la Corupţia Ucide.
Jandarmaria Capitalei a reacţionat, marţi, la acuzaţii şi a transmis că Ioan Duia a fost amendat pentru participare la o contramanifestaţie, dar nu s-a făcut nicio precizare legată de ”scandările” menționate în procesul verbal.
”În legătură cu informația apărută în spațiul public, cu privire la sancționarea unei persoane, Jandarmeria Capitalei face următoarele precizări:
Persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în data de 10 martie a.c. la o contramanifestație și a fost sancționată pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica “încadrarea faptei” (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), faptă prevăzută de legea adunărilor publice cu sancțiune între 500 și 5000 de lei.
Asupra temeiniciei și legalității aspectelor menționate de agentul constatator în descrierea faptei din procesul-verbal încheiat se poate pronunța doar o instanță de judecată, în cazul în care procesul-verbal va fi contestat de către respectiva persoană.
Jandarmeria Romana susţine că "persoana la care se face referire a participat, alături de mai multe persoane, în dată de 10 martie a.c. la o contramanifestaţie şi a fost sancţionata pentru acest fapt, lucru precizat în procesul-verbal la rubrica 'incadrarea faptei' (art. 26 lit. g. din Lg. 60/1991), fapta prevăzută de legea adunărilor publice cu sancţiune între 500 şi 5.000 de lei", a precizat Jandarmeria Capitalei pe pagina de Facebook.