Supravietuitorii infernului Colectiv, duminica, la Romania te iubesc. "Au murit oameni din cauza abuzurilor altor oameni"
Duminica, emisiunea "Romania te iubesc" urmareste indeaproape firul vinovatilor pentru infernul Colectiv, o durere imensa, pe care toata tara o traieste.
Pe 30 octombrie 2015, Romania a trecut printr-o trauma care nu va ramane fara urmari. Catastrofa din clubul Colectiv putea fi evitata daca institutiile si cei implicati actionau cu responsabilitate.
La trei saptamani de la tragedie, supravietuitorii isi pun cu furie si inversunare o sumedenie de intrebari. De ce s-a intamplat totul?
Adrian Dorogan, supravietuitor: “Eram furios, e normal, m-au incercat toate starile, eram furios, cum sa ard de viu, oricat as fi de pacatos, ca niciunul dintre noi nu e fara de pacate, dar cum sa ard de viu?”
Locotenent Col. Giani Aldoiu, inspector sef adjunct ISU Bucuresti-Ilfov: "Clubul Colectiv este situat in centrul Bucurestiului, in incinta fostei fabrici de incaltaminte Pionierul. In atelierele unde altadata se produceau adidasi, acum sunt cluburi de noapte, sali de dans sau de intretinere corporala, birouri de firme sau organizatii nonguvernamentale. Chiriasii au ales aceasta locatie pentru ca, desi conditiile sunt precare, chiriile sunt mici pentru un spatiu in centrul orasului.”
In urma cu 3 ani la Romania te iubesc am derulat istoria de 70 de ani a fabricilor de pe cheiul Dambovitei.
Nicolae Prodanof, mostenitor: "Aici erau halele de productie."
Substante toxice au intrat in structura, armatura este mancata, dar nimeni nu s-a invrednicit sa verifice cladirile de la Pionierul. Institutia abilitata sa faca acest lucru este Inspectoratul de stat in constructii - orice imobil care isi schimba destinatia si functionalitatea intra sub incidenta Legii pentru calitatea in constructii.
Reporter: "Dvs nu stiti sa ne raspundeti pe acest subiect?
La ora asta institutia nu are nici un punct de vedere?
Purtator de cuvant ISC: La ora aceasta institutia nu are un punct de vedere public pentru ca noi avem o responsabilitate. Responsibilitatea trebuia sa fie inainte pentru ca eu cred ca sunteti parte din acest lant al slabiciunilor."
O intamplare nefericita ce putea fi evitata - tragedia de la Colectiv este rezultatul unui cumul de vinovatii si evenimente nefaste.
Criza de incredere in administratia publica si in institutii este justificata de o generatie care simte ca nu-i mai este garantat viitorul.
Mihai Pope, supravietuitor: “Cei 55 sau 56 sau 57 sau 58… ca nu se mai opreste numaratoarea asta nu se mai intorc niciodata… Oamenii aia frumosi nu se mai intorc.”
Mihai Bancila, supravietuitor: “Au murit oameni din cauza abuzurilor altor oameni. Cei din institutii, cei din primarie, cei de la pompieri, din cauza lor.”
Adrian Despot, supravietuitor: "Ne-a marcat pe toti, a fost un moment colectiv, e o trauma colectiva, dar este o trauma cu care va trebui sa traim, sa mergem mai departe si sa avem grija ca ce s-a intamplat atunci in acea seara sa nu se mai intample.”
A fost nevoie de o tragedie care sa trezeasca sentimentul comun de responsabilitate si implicare si de constientizarea nevoii de schimbare profunda in societate. Duminica, de la ora 18, la "Romania, te iubesc", vorbim despre rani care vor fi cu greu vindecate.
Sursa: Pro TV
Etichete: Romania te iubesc, colectiv, vinovati, supravietuitori,
Dată publicare:
21-11-2015 18:21