Sunt mai mulți polițiști care refuză șpaga. Procentul a crescut cu un sfert față de anul trecut
Numărul polițiștilor care refuză șpaga a crescut, statisticile arătând un plus de 30 % față de anul trecut. Procentul se aplică oamenilor legii care au denunțat la DGA încercările de a fi mituiți.
Mai exact, de la începutul acestui an, 90 de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne au depus denunțuri cu privire la încercările de a fi mituiți, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, marți, într-o conferință de presă, citată de Agerpres.
„Ca urmare a faptului că în ultimele zile, în spaţiul public, au fost semnalate situaţii de poliţişti sau foşti poliţişti acuzaţi că nu şi-au făcut datoria sau chiar că au pactizat cu cei certaţi cu legea, vreau să precizez că la nivelul Ministerului Afacerilor Interne nu sunt tolerate astfel de situaţii, noi fiind primii interesaţi să nu existe nici măcar o suspiciune vizavi de profesionalismul şi corectitudinea cadrelor MAI” a spus comisarul-şef de poliţie Monica Dajbog.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Din cei 90 de angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, 21 dețin funcţii de conducere, iar 69 funcţii de execuţie, a spus oficialul MAI.
„Dintre aceştia, 63 sunt poliţişti, 12 sunt poliţişti de frontieră, 6 sunt lucrători din cadrul structurilor de permise de conducere şi înmatriculări. De asemenea, au mai depus denunţuri colegi de la Inspectoratul General pentru Imigrări, de la Paşapoarte şi de la alte structuri. Numărul angajaţilor MAI care au refuzat mita este cu 30% mai mare faţă de perioada similară a anului trecut”, a precizat Monica Dajbog.
Ministrul Ion Marcel Vela a anunţat săptămâna trecută că a fost mărită capacitatea de a face teste de integritate în MAI, astfel încât să fie depistată din timp orice abatere, a adăugat Dajbog.
Un control în această direcție a fost demarat și la Poliția Capitalei, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.
„Tot pentru a afla adevărul, Corpul de Control al Ministrului face verificări la Poliţia Capitalei şi acestea vor continua la toate structurile unde există cea mai mică suspiciune că legea este încălcată! Unul dintre principalele obiective ale conducerii MAI este să formeze şi să consolideze un corp profesional integru care să fie apreciat şi respectat de cetăţeni”, a spus Dajbog.
Monica Dajbog a dat mai multe exemple ale unor polițiști care au refuzat mita, inclusiv unul recent.
În urmă cu câteva ore, un poliţist de frontieră din Giurgiu a refuzat suma de 1.000 de euro oferită drept mită din partea unor şoferi de autocar. În schimbul banilor, polițiștii trebuiau să-i lase să plece pe doi cetăţeni sirieni care încercau să intre ilegal în România, ascunşi autocar în cabina şoferilor.
Ofițerii DGA au întocmit dosare penale în acest caz, a precizat Monica Dajbog.