„Sunt arme de atac". Ce capabilități au bombardierele trimise de americani în România. Reacția categorică a Rusiei
Două bombardiere americane B-52H Stratofortress au ajuns în premieră în România la un exercițiu care vizează integrarea cu aliații NATO.
Avioanele se vor sincroniza în misiunile de securitate din zona Mării Negre. În zborul lor spre România, cele două bombardiere strategice au fost interceptate pentru scurt timp de două avioane rusești, fără să fie înregistrat vreun incident.
Cele două avioane B-52 Stratofortress ale Forțelor Aeriene americane au fost trimise în România de la Baza Aeriana Barksdale, Louisiana. Vor participa la Bomber Task Force 24, unul dintre cele mai ample exerciții aeriene organizate de Comandamentul European al Statelor Unite.
General (R) Virgil Bălăceanu: "Sunt pregătite să execute misiuni de descurajare. Descurajarea înseamnă o prezență în timp scurt, o dislocare până la prezență într-un timp rezonabil și o concentrare de forțe, astfel încât un eventual atacator să renunțe la planurile sale de atac. A doua postură este cea de apărare. Nu am reușit cu descurajarea, sunt în măsură să îmi apăr teritoriul NATO".
În zborul lor spre România, cele două bombardiere americane au fost interceptate, duminică dimineața, în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Barents, de două avioane rusești. Însă, susțin oficialii Forțelor Aeriene Americane, bombardierele strategice și-au continuat planul de zbor fără incidente și au aterizat la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu de la Constanța.
Șeful Comandamentului European al Statelor Unite spune că prezența celor două bombardiere strategice americane în România are scopul de a pregăti raspunsul Alianței Nord Atlantice, cu forte rapide, complexe, la distanțe mari.
"Această reeditare a Bomber Task Force oferă o oportunitate excelentă de a ne perfecționa tacticile, tehnicile și procedurile agile de luptă", a afirmat generalul James Hecker, comandantul USAFE-AFAFRICA)
Bombardierele B-52H Stratofortress sunt de generație mai veche și au capacitatea de a transporta peste 30 de tone de muniție.
General MR. (RET) Victor Strîmbeanu, fost comandant al Forțelor Aeriene Operationale: "Ele sunt preponderent arme de atac, pentru că lovesc inamicul în adâncimea strategică operativă. Și se pot feri de eventualele amenințări sol-aer. Se pot feri. Zboară foarte sus, au echipamente de război electronic la bord care bruiază".
Scenariile exercițiului la care participă cele două bombardiere strategice americane sunt clasificate, însă, specialiștii nu exclud simularea bombardării unor forțe inamice de desant sau protejarea coastelor Mării Negre.