Substanțele noi de pe lista drogurilor se vând cu cel mult zece lei pliculețul. Specialiștii explică cât de periculoase sunt
Pentru că piața stupefiantelor este în continuă dezvoltare iar România nu este ferită, dimpotrivă, autoritățile descoperă în permanență substanțe noi. Sunt ieftine, dau dependență foarte ușor, și îi pot ucide pe consumatori.
Este şi motivul pentru care șase dintre ele, au fost introduse pe lista drogurilor de mare risc. Cele 6 substanțe psihoactive sunt cunoscute la noi ca etnobotanice.
Dr. Gabriel Gorun, medic primar toxicologie: „În general catinonele sintetice și opioidele sintetice s-au dovedit a fi extrem de periculoase, uzul lor poate implica asocierea cu alte substanțe, practic introducerea lor în țigări sau asocierea cu canabis sau cu alte medicamente este destul de rutinieră în practica utilizatorilor de droguri de pe la noi''.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Sunt preparate în laboratoarele clandestine și se vând cu 7-10 lei pliculețul, spun polițiștii. Efectul lor durează doar câteva secunde și dau extrem de rapid dependență.
Comisar-șef Ramona Dabija, directorul Agenției Naționale Antidrog: „Au existat cazuri chiar de deces în urma utilizării acestor substanțe. Din capturile făcute în urma operațiunilor desfășurate de colegii noștri de la Poliția Română au fost identificate și astfel de substanțe''.
Liliana Curea, corespondent PROTV: „Cele șase substanțe, plus trei metil metacatrinone - care sunt pe listă de anul trecut, nu aparțin niciunei clase de medicamente. Sunt inventate de chimiști care au preocupări în această arie a drogurilor. Practic, substanța de bază este modificată, adăugându-se noi valențe, spun specialiștii. Aceştia subliniază faptul că de-a lungul timpul s-au obținut peste 800 de substanțe interzise''.
Anul trecut, polițiștii din România au dat 22 de alerte, după ce analizele capturilor de droguri pe care le-au făcut au arătat prezența unor compuși noi.
Dr. Gabriel Gorun, medic primar toxicologie: „Testele performante, cu aparatură de vârf, depistează cam 300 de substanțe, ies foarte greu în probele biologice. Cel mai ușor în capturi''.
Pentru combaterea traficului și consumului de droguri au fost adoptate două legi importante: Legea Anastasia - care îi trimite la închisoare pe cei care conduc drogaţi şi fac accidente mortale, și Legea 2 Mai - care prevede, între altele, că traficanţii de droguri nu mai pot primi pedepse cu suspendare.
Cel mai recent raport al Uniunii Europene privind stupefiantele arată că peste 400 de laboratoare de producție ilicită de droguri de sinteză au fost desființate în 2021.