Substanța extrem de periculoasă cu care s-a spălat femeia din Oradea a fost interzisă din 2007 în UE
După un val de cazuri dramatice generate de inconștiența unor adulți, iată că și două copile din Oradea sunt în stare gravă la spital, după gestul nesăbuit al mătuşii lor.
Femeia s-a spălat cu o substanţă extrem de toxică. Credea că are scabie şi s-a tratat singură cu o un pesticid extrem de puternic, utilizat la oi. Apoi, a luat-o pe una dintre fetițe în brațe. Atât ea, cât şi cea mică, de doi ani, sunt în comă. Internate sunt și sora mai mare, dar și mama copilelor.
Mătuşa fetelor, o femeie de 27 de ani, avea măncărimi la picioare şi, suspectând că are scabie, s-a spălat cu o soluţie care conţine un pesticid puternic, de uz veterinar.
Apoi şi-a luat nepoata cea mică în braţe şi, inevitabil, fetiţa a intrat în contact cu acea substanță. Lângă ele se aflau sora fetiței și mama celor două copile care au inhalat vaporii. După câteva ore, tuturor li s-a făcut rău.
Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea: „Fetița de 2 ani și mătușa erau în comă din cauză că această substanță traversează pielea, practic și pe fetiță și pe mătușă, efectele s-au manifestat în urma traversării barierei cutanate."
Substanţa - din categoria organo-fosforicelor - atacă la om în principal sistemul nervos şi organele interne. Din acest motiv, a fost interzisă din 2007, în Uniunea Europeană.
Autoritățile din Uniunea Europeană au renunțat la folosirea acestei subtante - ca pesticid- tocmai din cauză că este foarte toxică. Ea rămâne o perioadă îndelungată în interiorul plantelor, așa încât, oamenii sau animalele care ar consuma acele plante sunt în pericol.
La noi, mai poate fi folosită doar pentru combaterea scabiei la oi. Dar și în această situatie, se poate cumpăra numai cu rețetă de la medic, iar carnea animalului respectiv nu trebuie consumată mai devreme de 14 zile.
Radu Șumălan, profesor doctor Universitatea de Științele Vieții Timișoara: „Nici nu se pune problema în a fi utilizate pentru uz uman. Au o capacitate foarte mare de a fi preluate, inclusiv prin tegument, prin piele, dar și prin inhalare."
Revoltător este, spun autoritățile, că aceste cazuri se repetă deși specialiștii au venit cu avertismente frecvent.
Dr. Hadrian Borcea, șef UPU Oradea: „Aceeași substanță a mai fost folosită și la spălare, deparazitare, la alți 3 copii, doi în decembrie și o fetiță acuma, în ianuarie. Deci, practic, suntem la 7 cazuri la care, total inconștient, părinții folosesc această substanță."
Dr. Claudia Târziu medic dermatolog: „Este important atunci când am o suspiciune de scabie sau orice boală dermatologică să o tratăm la medic. Nu trebuie să ne tratăm acasă."
Apartamentul victimelor a fost decontaminat, iar specialiștii au luat probe, inclusiv din recipientul în care era substanţa periculoasă. Parchetul a deschis o anchetă în acest caz.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: oradea, intoxicatie, substanta toxica,
Dată publicare:
31-01-2024 19:23