Stenograme, cazul APIA. Pana si Voinea au pus muzica, sa nu fie interceptati cand amenintau

Ultima actualizare: 25-08-2013 07:04
Microbuz

Directorul general adjunct al APIA, Aurel Pana, si George Mugur Voinea au pus muzica in masina cu care l-au plimbat pe directorul societatii Argus, Ioan Pauna, pentru a nu fi interceptati cand discutau cu acesta, pe ton amenintator.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) arata, in referatul cu propunerea de arestare preventiva a lui Pana si Voinea, ca acestia l-au luat cu masina pe directorul societatii producatoare de ulei Argus, cu scopul de "a exercita presiuni asupra acestuia pentru remiterea foloaselor necuvenite pretinse".

Intrevederea cu Pauna in masina a avut loc la 5 august, in autoturismul lui Voinea. Pe timpul discutiilor, Voinea s-a deplasat cu masina in jurul Ministerului Agriculturii, pe un itinerar stabilit anterior cu Pana.

Potrivit anchetatorilor, discutiile din autoturism s-au purtat pe fond muzical, pentru a nu fi interceptati, iar tonul si limbajul utilizate sunt de amenintare:

"(in masina intra Pana Aurel.)
Pana Aurel: 'Traiti!
Voinea George Mugur: 'Traiti!
Pauna Ioan: 'Traiti!
VGM: Itinerariul cel pe care l-am stabilit, nu? Coltea si retur, nu?
PA: Da, eu asa zic. Domnu' director!
PI: Spuneti!
PA: Avem o intelegere cu domnu’ Voinea.
PI: Da.
PA: E destul de clara. Eu cred ca am facut ce trebuia sa fac.
PI: Nu, stati putin ca i-am explicat lu’ … Deci eu n-am… Deci eu d-aia v-am trimis graficul ala, ca sa-l stopati. Si urmeaza, deci…
PA: Ganditi-va la ceilalti care au facut inaintea dumneavoastra, libanezii, mai multi…
PI: Cine?
PA: N-ati fi fost aici acuma.
PI: Nu, nu-s sigur cine…
PA: Nu stiti?
PI: Nu.
PA: (neinteligibil), Atifco. Bun, haideti, lasati-ma domnu' Voinea, da?
PI: Deci, aaa…
PA: Cum considerati! Treaba dumneavoastra! Eu stiu ca e, e (neinteligibil) tehnica"

In continuarea discutiei, directorului Pauna i se spune, printre altele, ca lucrurile "se complica" in cazul in care nu da curs "intelegerii" si ca mai are termen "o saptamana" pentru a face asta.

"VGM: Permiteti-mi sa intervin. aaa…
PI: Nu, da' eu, eu, sincer sa fiu n-am inteles, eu am zis ca domnu' Voinea…
PA: Nu stiu, dansul are o discutie cu dumneavoastra si daca vrea sa… va tineti de cuvant, e OK.
PI: Da' eu ma tin de cuvant. Eu astept contractul de transport, urmeaza aaa… zilele astea sa-i fac primele plati.
PA: Mai sunt si altele. Ganditi-va la pretul de raft si la pretul care-aveti. Asa l-am gandit, nu? Asa ne-am straduit.
PI: Da si asteptam…
PA: (neinteligibil) ati fost castigator. In fine, da, lasati-ma domnu' director, ca trebuie sa intru la minister un pic.
PI: Deci, deci totu' va fi asa cum…
PA: Cum considerati! E pacat!
VGM: Va las aici?
PA: E pacat de Dumnezeu, ca lucrurile se complica. Va mai astept o saptamana!
PI: Nu, da' e, eu, sa stiti ca mi-am respectat toate astea si am transmis mesajele care trebuiau, da' ma rog, o sa vedeti ca se... Ma voi tine de cuvant de toate
PA: Eu zic ca v-am salvat de la faliment, da!
PI: Problemele.
PA: Nu ma asteptam!
PI: Deci domnu'
PA: Ganditi-va ca nu sunt… e o scara mare!
PI: Domnu' Pana, problema este asa: deci acest transport e o nimic toata. aaa… Partea asta de…
PA: Nu e vorba de asta, domne', nu e vorba numai de asta!
PI: Da, domne' si…
PA: Asta nu vroiam integral, nu se punea problema de asta. Am facut o intelegere.
PI: Deci nu-i problema, deci aia pot sa, am zis domne' sa semnam contractul.
PA: Astept sa le rezolvati saptamana asta. Va astept saptamana asta. Si credeti-ma ca nu sunt eu. Sunt… E mult prea sus ca sa
PI: Nu, mie imi pare rau. Acum ce sa facem deci.
PA: Bun.
PI: Aveti incredere ca se va rezolva.
PA: 'Traiti!
PI: Numai bine!
(Se aude cum iese Aurel Pana din autoturism si cum inchide portiera dupa ce pleaca)"

In acelasi document, procurorii noteaza ca modul in care Voinea a incercat sa explice intrevederea cu Pauna si Pana este hilar:

"Imi amintesc de intalnirea cu Ioan Pauna si de plimbarea cu masina pe care am facut-o cu acesta. Intalnirea cu Aurel Pana a avut loc «accidental». Precizez ca eu si d-nul Pauna am avut ca punct de intalnire Intercontinentalul si intrucat nu prea avea loc de parcare ne plimbam cu masina in jurul hotelului. La un moment dat l-am vazut pe Aurel Pana si m-a rugat sa il duc pana la minister".

Directorul general adjunct al Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), Aurel Pana, si Mugur George Voinea, membru PC si director al unei firme, care sunt acuzati de fapte de coruptie, au fost arestati preventiv, in 14 august, printr-o decizie a Tribunalului Bucuresti.

Hotararea Tribunalului a fost atacata cu recurs la Curtea de Apel Bucuresti, contestatiile urmand sa fie judecate in 23 august.

Aurel Pana, director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, fusese retinut pentru luare de mita si trafic de influenta, iar Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL, pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA).

Mugur George Voinea este membru al Partidului Conservator (PC) Diaspora, responsabil pentru departamentul Relatia cu reprezentantele diplomatice, iar Aurel Pana este secretar executiv.

Din rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmite de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada mai - august 2013, Aurel Pana, in calitate de director general adjunct al APIA si presedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de ulei in cadrul programului PEAD 2013, a conditionat atribuirea contractelor de achizitie de ulei, unei anumite societati comerciale, de primirea unui comision de 10% din valoarea contractelor, precum si de externalizarea serviciilor de transport catre o anumita societate recomandata de invinuit.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achizitie publica este de aproximativ 16 milioane de euro.

"Invinuitul Pana Aurel a pretins de la reprezentantul societatii comerciale care depusese oferte la licitatia organizata de APIA comisionul reprezentand circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atat in mod direct, cat si prin intermediul invinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei intelegeri cu Pana Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, invinuitul Voinea George – Mugur a pretins incheierea unor contracte avand ca obiect servicii de transport si servicii de consultanta in valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Platile urmau a fi efectuate in baza unor operatiuni fictive", sustin procurorii.

DNA a precizat ca, la 29 iulie 2013, a fost semnat un contract de lucrari prin care SC Evalserv SRL, societate la care Mugur George Voinea este director, urma sa primeasca de la societatea castigatoare a licitatiei organizate de APIA suma de 516.871,00 lei, la care se adauga TVA 124.049,04 lei. Contractul reprezinta, sustin procurorii, doar o modalitate de disimulare a foloaselor necuvenite pretinse.

Ulterior, sustine DNA, la 7 august 2013, pe fondul presiunilor exercitate de cei doi, reprezentantul societatii castigatoare a licitatiei a semnat contractul prin care externaliza serviciile de transport catre societatea recomandata de Aurel Pana.

Licitatia organizata de APIA avea ca obiect atribuirea unor contracte de achizitie de ulei in cadrul programului de furnizare de ajutoare alimentare destinate categoriilor de persoane defavorizate din Romania, program cu finantare europeana, precizeaza DNA.

In baza acestui program, APIA le plateste societatilor comerciale selectate prin licitatie valoarea ajutoarelor alimentare si cheltuielile de transport necesare derularii planului.

In acest dosar, anchetatorii au facut, in 13 august, perchezitii la sediul APIA, potrivit unor surse judiciare.

Premierul Ponta i-a cerut ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, sa se asigure ca regulile de transparenta sunt respectate in institutiile din subordinea sa, sa dea afara pe oricine si sa "faca curatenie", astfel incat sa nu existe cazuri de coruptie precum cel de la APIA.

Ulterior, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a dispus Corpului de Control efectuarea de urgenta a unui control extins la APIA cu privire la intreaga activitate a directorului general adjunct, Aurel Pana.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO