România face încă un pas spre desființarea birocrației. Va fi creat un cloud guvernamental, adică un mare ghișeu online
Statul român face încă un pas spre desființarea birocrației. A fost semnat contractul de finanțare prin care, în următorii trei ani, va fi creat un cloud guvernamental, cu alte cuvinte, un mare ghișeu național, online.
Teoretic, fiecare cetățean vă putea să obțină acte ori autorizații, fără să mai stea la cozi.
Practic, foarte mulți oameni, în general vârstnici, nu știu să folosească un calculator.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În 3 ani România va trebui să funcţioneze cloud-ul guvernamental, adică sistemul în care vor fi stocate toate bazele de date ale principalelor instituţii.
Minimum 30 de aplicații și sisteme IT vor fi la comun. Acestea vor intra în cloud pe parcurs iar până în iunie 2026 românii trebuie să aibă acces la toate pe o singură platformă.
Bogdan Ivan, Ministrul Digitalizării:„În această formă trebuie să o facem foarte, foarte sigur, adică securitatea statului este prioritară și în același timp să migrăm acele baze de date care în primul rând sunt foarte importante și utilizate de cât mai mulți români și care putem să le migrăm în cel mai scurt timp posibil”.
În primul rând, acest uriaş sistem le vă permite instituţiilor de stat să comunice între ele.
De asemenea, românii ar putea să își rezolve problemele online, fără să mai fie puși pe drumuri cu dosare la ei și să stea zeci de minute la cozi la ghișee, cum se întâmplă acum.
De pildă, eliberarea certificatul de naștere,
înregistrarea unei maşini ori schimbarea permisului de conducere vor fi la un click distanță.
Cetățenii vor avea nevoie de un ID și o parolă pentru a se putea conecta pe platforma oficială.
Dragoș Vlad, președintele autorității pentru digitalizarea României: „Avem un ID, un cnp și un element unic de identificare, astfel se vă valida în momentul în care utilizatorul și prin aplicația ROID identficarea digitală, vom veni cu astfel de mecanisme simple, voi confirma odată ce există o validare că trecerea sau interogarea sau solicitarea de funcționalități servicii publice de la un sistem informatic către mine să fie validate, confirmate că am depășit un prim pas precum cunoașterea cetățeanului”.
Banii pentru realizarea uriaşului sistem informatic vin prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, iar costurile sunt estimate la 177 de milioane de euro.