Statul ar putea plăti pentru educația copiilor cu vârste între doi și trei ani care găsesc loc în grădinițe


Ultimul update: Luni 18 Noiembrie 2019 07:25
Data publicarii: Duminica 17 Noiembrie 2019 17:44
Categorie: Stiri actuale

În lipsa creșelor, statul ar putea plăti pentru educația copiilor care au între doi și trei ani și își găsesc un loc în grădiniță.

Măsura este cerută de unii părinți, dar și de sindicaliștii din învățământ.

România este codașă la numărul de grădinițe și creșe, iar din această cauză sunt mame care ajung să renunțe la serviciu ca să aibă grijă de cei mici. 

Potrivit unei decizii emise de Ministerului Educației în primăvară, grădinițele private nu mai sunt finanțate pentru locurile ocupate de copiii cu vârste sub trei ani. Unii părinți s-au trezit în situația neplăcută și abuzivă să fie dați afară din aceste gradinte unde mergeau copiii la această vârstă foarte mică și vulnerabilă. 

Noul ministru al Educației vrea să schimbe această situație.

„La acest moment, sunt primiți copiii în grădinițe și cu vârsta de 2 ani, dar nu se alocă banii pentru ei. Mă voi lupta pentru a primi acești bani. Cele mai mari nevoi sunt în învățământul preuniversitar”, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie.

În prezent, sunt aproape 200.000 de copii cu vârste între doi și trei ani, iar cei de până la trei ani sunt aproape 587.000.

În toată țara sunt doar 1.200 de crește și grădinițe, iar cererea este uriașă. Autoritățile au promis încă de acum trei ani încă 2.500 de creșe și grădinițe care ar fi trebuit să fie gata până la anul, dar s-au construit doar 90.

„Avem foarte puține creșe în raport cu numărul de copii care ar putea fi înscriși. Primim zeci de telefoane, „doamna, unde să-mi duc copilul, nu știți un centru, o creșă, orice”, este o situație tragică, este o dorința a părinților care vor să se păstreze pe piață muncii și în special a femeilor, în grijă cărora în care cade în mod tradițional îngrijirea celui mic”, spune Ana Măiță, Asociația „Mame pentru mame”.

În creșele din București sunt de zece ori mai puține locuri în creșe decât solicitări, așa că fiecare unitate are o lungă lista de așteptare. Cele mai solicitate sunt creșele de stat, unde costurile lunare pleacă de la 300 de lei, pe când la cele private cheltuiala ajunge să fie și de 2.000 lei.

O decizie în privința finanțării grădinițelor pentru copiii cu vârste între doi și trei ani ar putea fi luată săptămâna viitoare. 

 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!
 

VIDEO PROTVPLUS.RO