Statuia lui Mihai Eminescu, din Galaţi, ciuntită pentru al 15-lea an consecutiv
Neputinţă şi nepăsarea faţă de vandalizarea unuia dintre cele mai importante simboluri naţionale ale romanilor.
Statuia lui Mihai Eminescu, din parcul cu acelaşi nume situat în centrul Galaţiului, a fost din nou ciuntită.
Este pentru al cincisprezecelea an consecutiv, timp în care mâna muzei, care ţine o făclie, a fost furată de peste douăzeci de ori. Asta în ciuda pazei şi a camerelor de supraveghere instalate în parc.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Joi dimineaţă, artistul plastic care este chemat întotdeauna, în urma hoţului, să restaureze grupul statuar, a fost pus iarăşi la muncă. Supărat, sculptorul a venit cu încă o replică - nici el nu mai ştie a câta.
Gheorghe Andreescu, artist plastic, restaurator: "Intrăm într-o competiţie cu cel care fură. Cred că e acelaşi personaj sau acelaşi grup, pentru că fac din asta un act de bravuta, o competiţie între pază, şi eu, bineintele. Ei câştiga. Până acum au câştigat întotdeauna."
Este al cincisprezecelea an consecutiv când artistul plastic din Galaţi este chemat să restaureze mana muzei lui Mihai Eminescu, înainte de comemorarea sau aniversarea poetului. Asta pentru că, de peste 20 de ori, această parte din monumentul statuar a fost furată.
Aurelia Matei, purtător de cuvânt al Poliţiei Locale Galaţi: "Pe final de luna decembrie mâna a fost sustrasă de la locul ei. Se pare că cinci indivizi au acţionat pe timp de noapte. A doua zi poliţiştii locali care erau în zonă, parcul Eminescu fiind unul din obiectivele noastre, au constatat acest lucru."
Furturile repetate se întâmplă în ciuda faptului că primăria a instalat camere de supraveghere şi a angajat o firmă de pază care are în responsabilitate parcul Mihai Eminescu. De altfel, agenţii nici nu aveau habar, azi dimineaţă, despre vandalizarea statuii.
Agent de pază: "Eu n-am auzit de aşa ceva. Nu ştiu, pe cuvânt. Dar n-a fost furată, ziceţi! Nu, domnule! Nu, nu."
Statuia a fost sculptată în 1911 de marele artist Frederich Storch şi este făcută din marmură de Carara. Neprotejat, însă, monumentul este deteriorat de la an la an şi, pe lângă răul pe care îl fac oamenii, se mai fac simţite şi efectele naturii.
Pe 15 ianuarie, la festivităţile dedicate poetului naţional, Mihai Eminescu. Asta dacă incidentele vor ocoli, în următoarele zile, statuia Luceafărului.