Starețul Ghelasie Ţepeş a fost înmormântat. Ce spunea despre Covid în ultima predică

Ultima actualizare: 17-11-2020 18:22

Starețul Ghelasie Ţepeş, de la Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighişoara, cunoscut drept ucenicul lui Arsenie Boca, a fost înmormântat marți.

Preotul a murit, la 58 de ani, de COVID-19. Sute de credincioşi din toată ţara s-au adunat să își ia rămas-bun de la el - motiv pentru care au fost mobilizate forţe de ordine impresionante.

Mănăstirea Sfântul Dimitrie din Sighişoara, s-a transformat peste noapte în loc de pelerinaj. De dimineaţă s-au format coloane de maşini pe drumul care duce spre lăcaș.

„Am venit din Vrancea că nu mi-a venit să cred. El a ajutat foarte multă lume, a fost tată pentru toţi”, spune o femeie.

„A venit multă lume, şi aşa, numai la sărbători mai veneau la mănăstire, de înviere” a adăugat un bărbat.

Oamenii s-au îngrămădit să intre în curtea mănăstirii, unde a fost depus sicriul cu trupul neînsufleţit al stareţului. Asta, chiar dacă ştiau că s-a stins infectat cu SARS-COV2.

Zeci de echipaje de poliţişti şi jandarmi au împânzit zona.

Localnic: „Am auzit ieri că a murit şi a făcut multe pentru comunitate. sunt sute de maşini şi tot mai vin din toată ţara. Am auzit că a murit de covidul ăsta.”

Femeie: „Pentru noi a fost un şoc, că noi veneam la mănăstire, suntem şi rude, şi nu ne vine să credem că aşa dintr-o dată s-a dus”

 

În ultima lui predică a criticat abordarea autorităților asupra bolii

 

Pe 26 octombrie, preotul a ţinut ultima predică în care i-a îndemnat pe oameni să nu se teamă de boală.

„Uitaţi-vă dumneavoastra că din boala asta au făcut ca o religie. Vor să vă închidă, să nu vă mai lase să vă spovediţi, să nu va mai împărtăşiţi, că acolo e boala, la potir, auzi! Greşit! După toate greutăţile noastre, nu vedeţi că vor să vă închidă sărbătorile?"

Zece zile mai târziu, pe 6 noiembrie, a ajuns la spital în stare gravă.

A fost testat pozitiv şi transferat direct la Terapie Intensivă, spun medicii. După mai bine de o săptămână, a închis ochii pentru totdeauna. O anchetă epidemiologică urmează să stabilească dacă printre slujitorii bisericii se numără alte persoane infectate și dacă nu cumva la mânăstire ar putea exploda un focar.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO