Starea de urgență nu va fi prelungită. Din 15 mai vom intra în stare de alertă. Ce presupune

Ultima actualizare: 05-05-2020 16:39

14 mai este ultima zi de stare de urgență. După aceea, România trece la starea de alertă, a anunțat președintele Klaus Iohannis.

Ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare, se vor deschide cabinetele stomatologice, saloanele de cosmetică și muzeele. Vom putea circula în interiorul localităților fără să declarăm motivul și vom avea voie să facem sport individual.

Cât despre ieșirea din localitate după 15 mai, ministrul de Interne spune că am putea pleca și pentru drumeții.

Klaus Iohannis, președintele României: „În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem”.

Va fi posibil pentru că starea de urgență va fi înlocuită de starea de alertă, a explicat președintele Klaus Iohannis. Însă nu va fi la fel de simplu să ieșim din localități:

Klaus Iohannis: „Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afară localității sau altele”.

Lămuriri despre ieșirea din localități a dat și ministrul de Interne.

Marcel Vela, ministru de Interne: „Pot ieși din localitate să meargă să facă drumeții, sporturi individuale, să meargă să facă agricultură, acțiuni economice, în vizită. Pot să facă orice lucru care este logic și necesar și util”.

Vom ieși din case, însă regulile de distanțare sociale rămân valabile. Președintele a spus că nu putem să stăm în grupuri mai mari de trei persoane, iar în spațiile publice închise, cum ar fi în autobuz sau în metrou, trebuie să purtăm mască.

De pe 15 mai, se vor deschide cabinetele de stomatologie și saloanele de înfrumusețare, bineînțeles, după reguli stricte.

Clienții nu vor mai aștepta în interior și trebuie să păstreze doi metri distanță unul față de celălalt. La intrare le va fi măsurată temperatura și vor primi obigatoriu măști și mănuși de la reprezentanții salonului.

Marcel Vela: „Personalul trebuie să poarte în permanență mănuși și mască, intrumentarul și suprafața de lucru se dezinfectează după fiecare client, măștile de protecție se schimbă la cel mult patru ore, mănușile de dezinfectează după fiecare client, suprafața salonului se dezinfectează din două în două ore”.

Ministrul de Interne spune că și parcurile vor fi deschise, iar oamenii vor avea voie să facă sport individual. Vești bune vin și pentru sportivii de performanță.

Klaus Iohannis, președintele României: „Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire - deci, pentru, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori”.

Președintele nu a dat lămuriri despre hoteluri. Ministrul de Interne spune că și acum oamenii pot să meargă în interes profesional să se cazeze în hoteluri și pensiuni. În ceea ce privește călătoriile făcute în scop turistic, încă nu a fost luată o decizie.

Marcel Vela: „Oamenii se pot caza și comanda mâncare prin room service. Noi, prin ordonanțele militare, nu am închis hotelurile. Dacă poți să demonstrezi că îndeplinești condițiile să te deplasezi, poți să mergi și la hotel”.

Este posibil ca firmele să fie obligate să alterneze programul angajaților, astfel încât să fie evitată aglomerația de pe străzi și din mijloacele de transport în comun.

Când va expira starea de urgență și vom intră în starea de alertă, deciziile vor fi luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, nu de ministrul de Interne, care în starea de urgență coordonează activitatea. Efectectele ordonanțelor militare vor expira, iar în timpul stării de alertă nu se vor mai putea emite aceste ordonanțe militare.

Augustin Zegrean, fostul președinte al Curții Constituționale: „Amenzile au fost date și prin ordonanata de urgență, deci rămân, dar toate celelalte reglementări prin ordonanțele militare, privind zborurile și caratina, pică”.

Măsurile de relaxare vor fi luate pas cu pas, la două săptămâni, pentru ca autoritățile să aibă timp să analizeze efectele. Oricum, toate depind de modul în care cetățenii vor respecta regulile de distanțare socială și de modul în care va evolua epidemia COVID-19.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO