Stafilococ auriu, depistat la bucătarul unui restaurant din Sibiu, după un val de toxiinfecții alimentare
Peste 20 de persoane, între care copii, dar şi o femeie însărcinată, care au participat la nunţi organizate în restaurantul ”Secret garden” din Cisnădie, judeţul Sibiu, au prezentat simptome specifice toxiinfecţiei alimentare.
Anchetele epidemiologice deschise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sibiu au indicat prezenţa stafilococului auriu în secreţiile nazale, exudat faringian şi pe un tegument la bucătarul-şef şi trei ajutoare de bucătar.
Autorităţile de sănătate publică din Sibiu au deschis anchete epidemiologice după ce, trei zile la rând, la finalul săptămânii trecute, persoane care au participat la nunţi organizate în localul „Secret garden” din Cisnădie au prezentat simptome care au ridicat suspiciunea de toxiinfecţie alimentară.
Vinerea trecută, din totalul de 119 participanţi la evenimentul organizat în acest local au prezentat simptome 13 adulţi şi 4 copii, sâmbătă, la nunta organizată la ”Secret garden” au luat parte 324 de persoane, dintre care patru s-au îmbolnăvit, iar la nunta de duminică, din totalul de 135 de nuntaşi, 4 au prezentat simptome ale toxiinfecţiei alimentare.
Potrivit datelor furnizate, joi, de DSP Sibiu, cazurile au fost de gravitate uşoară spre medie, având o simptomatologie ce a constat în: dureri abdominale, greţuri, vărsături, scaune diareice, stare generală influenţată, subfebrilitate şi/sau febră, dureri musculare.
Din totalul celor cu simptome, trei copii dintre cei patru au fost internaţi, fiind externaţi după două zile. De asemenea, o gravidă care a participat la nunta de vineri şi care a refuzat iniţial internarea s-a prezentat la spital după circa 24 de ore, a primit îngrijirile necesare şi a fost externată a doua zi. Ceilalţi participanţi la evenimente care au prezentat simptome nu au fost internaţi.
„Au fost luate şi probe alimentare, doar de la primul eveniment, deoarece, din păcate, anunţurile au fost tardive şi s-a depăşit termenul de 48 de ore de păstrare a alimentelor pentru analize. S-au recoltat, în schimb probe de sanitaţie (suprafeţe de lucru şi ustensile – masa inox, farfurie, feliator, tocător, oale, etc.) pentru toate cele trei evenimente, probe de apă şi probe biologice de la personalul de deservire, din blocul alimentar (tegumente, exudat faringian, secreţii nazale, coproculturi). În urma controlului şi verificărilor efectuate, s-a solicitat efectuarea în regim de urgenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei în întreaga unitate, cu dezinfecţie suplimentară la blocul alimentar, urmare rezultatelor preliminare furnizate de către laboratorul DSP, referitor la prezenţa stafilococului auriu în secreţiile nazale, exudat faringian şi pe un tegument la cele 4 persoane din bucătăria unităţii (bucătar şef şi trei ajutoare de bucătar)”, informează DSP Sibiu.
Inspectorii sanitari au dispus, cu termen imediat, scoaterea celor patru angajaţi de la bucătăria restaurantului, din procesul tehnologic de preparare a hranei din blocul alimentar, dispensarizarea lor prin medicul de familie şi reintegrarea ulterioară doar după ce analizele arată că nu mai sunt purtători ai stafilococului.
De asemenea, DSP a solicitat restaurantului efectuarea procedurilor de curăţare şi dezinfecţie a instalaţiei proprii de apă, iar până când probele de apă se vor încadra în parametrii de potabilitate, se va lua măsura asigurării cu apă potabilă din sursă autorizată, conform legii. În plus, inspectorii sanitari au impus ”efectuarea în regim de urgenţă a curăţeniei şi dezinfecţiei în întreaga unitate, cu dezinfecţie suplimentară la blocul alimentar”.
„Ancheta pentru toate aceste evenimente este încă în plină desfăşurare şi rezultatele analizelor nu sunt finalizate în totalitate. De aceea şi având în vedere faptul că această unitate nu este una cu regim de funcţionare permanent, organizând ocazional nunţi şi alte petreceri, toate măsurile recomandate trebuie urgent şi obligatoriu aplicate până la momentul desfăşurării următorului eveniment. Din acest motiv, primul recontrol al serviciului de inspecţie va avea loc în data de 23.08.2024”, precizează oficialii DSP Sibiu.
Drept la replică „The Secret Garden”
„Cu mare părere de rău și surprindere ne aflăm într-o situație în care nu am considerat că ne-am putea afla vreodată, deoarece la The Secret Garden calitatea serviciilor noastre, cât și siguranța și sănătatea oaspeților noștri, reprezintă o prioritate absolută.
Suntem deosebit de afectați și știm că scuzele noastre nu sunt suficiente pentru a ameliora neplăcerile cauzate celor afectați.
Întotdeauna am colaborat cu furnizori de materie primă autorizați, care respectă cele mai înalte norme de calitate și igienă, precum Metro sau Miramax. De asemenea, am fost și suntem constant preocupați de prospețimea și calitatea preparatelor noastre, precum și de disciplina cu care se aplică procedurile de igienă personală, igiena spațiilor de preparare a mâncării și a spațiilor anexe. Lucrăm cu personal experimentat și corect instruit, cărora le punem la dispoziție echipamente și substanțe performante de la producători cu renume mondial, precum Ecolab.
Din aceste motive, surprinderea ne-a fost maximă când ne-am văzut confruntați cu reclamații privitoare la preparatele noastre, excluzând din primul moment varianta ca ingredientele folosite, cât și modul de preparare a mâncării, să fi fost deficitar. Respectăm toate normele care sunt impuse de lege, cât și alte norme interne suplimentare, care au menirea de a asigura prestarea serviciilor la cele mai înalte standarde. Și am reușit să facem asta la zeci de mii de meniuri servite până în acest moment, mulțumind prin calitatea serviciilor noastre, sute de miri, părinți sau companii, care au apelat la noi pentru organizarea evenimentelor.
În urma anchetei specialiștilor DSP, am putut să identificăm cauza problemelor ca fiind stafilococul auriu, care s-a strecurat în unele preparate prin intermediul unei părți a personalului nostru. Această concluzie ne-a intrigat, deoarece monitorizăm atent starea de sănătate a personalului în permanență, tocmai pentru a evita astfel de situații, mai ales în contextul actual, caracterizat de infecții gastroenterologice și a noii forme de COVID, care cauzează astfel de simptome.
În urma anchetei noastre interne, am putut să identificăm ca sursă a infecției un colaborator care a suplinit bucătarul adjunct, care a fost operat de apendicită chiar în săptămâna respectivă. În ciuda faptului că bucătarul șef a chestionat colaboratorul cu privire la starea de sănătate, acesta a omis să spună că a suferit de simptome gastrointestinale cu scurt timp în urmă și s-a automedicat, spunând doar că la data respectivă este sănătos, el constituind astfel poarta de intrare a stafilococului auriu în locația noastră.
Ca urmare a acestui episod absolut nefericit, pentru care ne asumăm toată responsabilitatea, am instaurat noi proceduri menite să evite pe viitor asemenea situații și suntem cu atât mai încrezători că vom putea asigura în continuare calitatea serviciilor cu care ne-am obișnuit clienții și invitații.
Privitor la starea de fapt, am sterilizat toate suprafețele de contact în zona de preparare a mâncării în trei rânduri, prin agenți biocizi, mai întâi prin aplicare directă, apoi prin atomizator, cât și prin noua tehnologie de nebulizare, care a fost folosită în întreaga locație pentru a distruge orice forme de eventuale bacterii rămase, și suntem pe deplin încredințați că orice urmă a contaminării a fost eliminată. În acest scop, am colaborat cu firme de specialitate în astfel de proceduri, care au efectuat și testele de rigoare pentru a confirma că spațiile tratate sunt complet sterile.
În urma acestui eveniment total nefericit, rămânem cu gustul amar că un astfel de episod a fost posibil în locația noastră, dar suntem absolut convinși că noile măsuri implementate vor elimina riscul repetării unui astfel de incident în locația noastră și dorim să asigurăm pe această cale mirii și invitații lor că serviciile noastre vor depăși calitatea care i-a convins să ne aleagă în primul rând!”