Spitalele din Iași au rămas fără plasmă. Studenții la Medicină au început o campanie de donare de sânge

Ultima actualizare: 11-12-2020 18:07

Este nevoie de sânge în spitalele din ţară. La Iaşi unităţile medicale fac apel la oameni să doneze plasmă pentru ca operaţiile să nu mai fie amânate.

Studenţii de la Medicină s-au mobilizat şi ei pentru a veni în sprijinul personalul din spitale şi au început o campanie de donare de sânge.

Primele rezultate se văd deja astfel că vineri, holurile Centrului de Transfuzii au fost pline cum rareori s-a mai văzut!

Studentă în anul V, la Medicină Generală, Ioana este unul dintre susţinătorii campaniei de donare de sânge. E conştientă de faptul că, prin gestul ei, va aduce un strop de speranţă şi sănătate pacienţilor internaţi în spitalele din Iaşi.

Ioana Lipan, voluntar: "În pandemie este foarte mare nevoie de sânge, e deficit de sânge şi numărul donatorilor a scăzut foarte mult, în perioada de izolare. Încurajăm donarea de sânge, este foarte important şi este un act civic de-a dreptul esenţial”.

Zilnic, 1 din 10 români are nevoie urgent de sânge. Şi doar 2% din populația ţării face acest gest pentru cei aflaţi pe un pat de spital, a căror viaţă depinde de rapiditarea cu care se intervine chirurgical.

Maria Constantinescu, voluntar: ”De ce să donăm? Pentru că ne îmbunătăţeşte imunitatea, accelerează metabolismul, globulele roşii se regenerează la 48 de ore post donare, e un act umanitar în care putem salva până la 3 vieţi, şi asta cred că e scopul şi obiectivul atunci când vine vorba de un pacient să doneze şi când e apt să doneze”.

Diana Ioana, studentă: ”În această perioadă, mai puţin plăcută, sunt mulţi oameni care au nevoie de sânge, sunt mulţi oameni care au nevoie şi de plasmă. Am încercat să donez, dar nu îndeplinesc condiţiile de donare, ce sunt impuse aici, la Iaşi, adică greutatea minimă de 60 de kg, dar mi-am încurajat prietenii şi cunoştinţele mele să doneze”.

Donatorii de sânge trebuie să completeze o cerere pe propria răspundere, în care să spună dacă au fost infectaţi cu Sars Cov 2, dacă au avut stări febrile în ultimele zile sau dacă au intrat în contact direct cu vreo persoană bolnavă de coronavirus. Se poate dona sânge o dată pe lună, spun medicii.

Miruna Chirilă, studentă: ”Este important să doneze tot timpul, nu neapărat în pandemie, dar mai ales acum, pentru că este o situaţie critică şi este nevoie, în continuare, de sânge”.

Medicii spun că, în medie, în spitalele din România este nevoie de cel puţin 1.000 de litri de sânge pe zi, pentru diverse intervenţii chirurgicale sau tratamente de specialitate, care nu pot fi amânate.

Tudor Ciuhodaru, medic UPU Spitalul de Neurochirurgie "Nicolae Oblu" Iași: ”Din păcate, mulţi au probleme în asigurarea rezervelor de sânge, iar multe intervenţii chirurgicale sunt amânate pentru că nu există resursele necesare. Ar fi extrem de important ca educaţia pentru sănătate să fie predată de la şcoală, să ştie fiecare dintre noi ce beneficii are în momentul în care donează sânge. Şi mă refer la beneficiile din punct de vedere medical”.

Cele mai mari solicitări de pungi cu sânge sunt făcute de Institutul Regional de Oncologie, Spitalul de Pediatrie "Sf Maria" şi Spitalul Judeţean "Sf Spiridon" din Iaşi.

 

 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO