Spațiul Schengen pare un vis tot mai îndepărtat pentru România. Aderarea țării noastre nu este pe agenda Consiliului UE
Să trecem fără controale la frontierele României sau Bulgariei pare un vis tot mai îndepărtat. Aderarea țării noastre la spaţiul Schengen nu se află pe agenda Consiliului Uniunii Europene, care se desfăşoară, timp de două zile, la Luxembourg.
Românii petrec ore-n şir în maşini, la graniţă sau prin aeroporturi, din cauza controalelor din vamă. Cozile de camioane, de la frontiere, se întind pe zeci de kilometri. România pierde bani şi investitori pentru că nu este în Schengen. Şi mediul este afectat. Un raport al Comisiei Europene arată că sunt necesari peste 300.000 de copaci pentru a neutraliza emisiile de dioxid de carbon emanate de autovehiculele care aşteaptă în vamă. Anita Hipper - româncă - este purtător de cuvânt al Comisiei Europene, pe probleme de afaceri interne şi migraţie.
Anita Hipper, purtător de cuvânt Comisia Europeană: „România este foarte bine pregătită, a făcut tot ce putea să facă şi merită, şi de aceea Comisia susţine că România trebuie să intre de urgenţă în spaţiul Schengen."
Comisia Europeană susţine de 12 ani că România este pregătită să adere la spaţiul Schengen. Şi Parlamentul European da un semnal de susţinere pentru ţara noastră.
Parlamentul European va vota în plenara din iulie rezoluţia în favoarea aderării României la spaţiul Schengen. Parlamentarii consideră că decizia lăsării României şi Bulgariei în afara spaţiului Schengen este discriminatorie, atât pentru locuitorii din cele două ţări, cât şi pentru diaspora.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: „Este pentru prima dată când se discută despre obligaţia Comisiei Europene de a evalua pagubele suferite noi, atât economice cât şi ecologice şi a găsi soluţii pentru că ţara noastră să nu fie despăgubită."
Forul decizional este însă Consiliul Uniunii Europene, constituit din miniştrii afacerilor interne, care s-a reunit pentru două zile la Luxembourg. Din partea noastră a fost prezent un secretar de stat, nu ministrul Lucian Bode. Este ultimul consiliu sub preşedinţia suedeză, iar aderarea României NU a fost pe ordinea de zi.
Reporter: Credeţi că România şi Bulgaria pot adera la Schengen în acest an?
Yvla Johansson, comisarul Uniunii Europene pentru afaceri interne: „Da, sunt convinsă în continuare c„ acest lucru trebuie să se întâmple."
Dacian Cioloș, europarlamentar: „Din punctul meu de vedere, încă există şanse până la sfârşitul anului, dar mult mai mici decât erau la sfârşitul anului trecut, sau la începutul acestui an. Subiectul se diluează, se pierde, şi dacă politicienii noştri de la guvernare nu împing activ subiectul pe agenda europeană, mă tem că nu se va întâmpla mare lucru."
România se uită cu speranţă spre Consiliul Uniunii Europene din toamnă, când preşedinţia va fi preluată de Spania.
Victor Negrescu, europarlamentar: „Practic, astăzi avem un blocaj în tot ceea ce este procesul aderării României la Schengen, urmând ca deîndată ce se va schimba preşedinţia Consiliului Uniunii Europene să putem relua dialogul. Sperăm ca atunci să revină acest subiect pe ordinea de zi a miniştrilor specializaţi pe zona de afaceri interne."
Spania şi-a manifestat public sprijinul faţă de România, dar cum va trece prin alegeri anticipate în luna iulie, nimic nu este sigur. Pe de altă parte, să nu uităm de dreptul de veto al Austriei care, la ultimul vot, nu a fost de partea noastră şi a Bulgariei.