Sova, pus sub control judiciar in dosarul Turceni - Rovinari. "Ce s-a facut atunci e public, domnul Ponta a pus si pe blog"

Ultima actualizare: 08-06-2015 07:01
Senatorul Dan Sova s-a prezentat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) din Capitala FOTO AGERPRES

Senatorul Dan Sova a afirmat, vineri, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, ca procurorii au extins acuzatiile impotriva sa.

"Domnul procur formuleaza acuzatiile pe care le considera dansul. In faza de judecata vom formula apararile, nu le formulam aici. (...) Da, s-au extins acuzatiile'', a spus Sova, citat de Agerepres. Referitor la continutul acuzatiilor, el a adaugat ca Directia Nationala Anticoruptie va da mai multe detalii intr-un comunicat de presa.

"Ceea ce s-a facut atunci e public din 2011, domnul Ponta a pus si pe blog de atunci. Nu e niciun secret, nu sunt sume mari, sunt justificate profesional, dar asta se discuta in alta parte, nu aici", a adaugat Sova.

Directia Nationala Anticoruptie a informat ca procurorii au dispus vineri masura controlului judiciar pentru 60 de zile in cazul senatorului Dan Sova in dosarul Turceni - Rovinari.

Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii au extins ancheta fata de Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii", cu privire la fals in inscrisuri sub semnatura privata (17 infractiuni), evaziune fiscala in forma continuata si spalare de bani.

In aceeasi cauza, fata de senator se efectueaza si acte de urmarire penala pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, in legatura cu care procurorii au solicitat Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive, insa cererea a fost respinsa.

DNA precizeaza ca, la 30.08.2007, intre SCA ''Sova si Asociatii'', reprezentata de Dan Sova, si Cabinetul Individual de Avocat ''Ponta Victor-Viorel'', reprezentat de Victor Ponta, s-a incheiat o conventie avand ca obiect conlucrarea profesionala a celor doua parti in dosarele de natura penala, de drept penal al afacerilor, precum si in alte cauze in care se va ivi necesitatea.

"Sova a fost singura persoana cu drept de dispozitie in privinta oricaror actiuni de orice natura care implicau societatea de avocati. In perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, Victor Ponta a falsificat 17 facturi fiscale mentionand in cuprinsul lor imprejurari necorespunzatoare adevarului in sensul ca a prestat activitati juridice in temeiul conventiei de conlucrare incheiata cu SCA 'Sova si Asociatii'. Fiecare factura fiscala a fost folosita, dupa intocmire, prin inregistrarea atat in contabilitatea cabinetului de avocat cat si in contabilitatea societati de avocatura. Pentru presupusele activitati efectuate in conlucrare, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, societatea de avocati SCA 'Sova si Asociatii' a efectuat plata contravalorii celor 17 facturi fiscale in valoare de 181.439,98 lei, emise de Victor Ponta", se arata in comunicat.

Sursa citata mentioneaza ca, ulterior, pe fondul unor controale fiscale, desfasurate in perioada mai-octombrie 2011, Victor Ponta s-a inteles cu Dan Sova sa intocmeasca in cadrul societatii de avocati, rapoarte de activitate juridica, pretins a fi prestata de Ponta, corespunzatoare celor 16 luni cat a durat conventia.

"Astfel, in cursul lunii august 2011, s-au intocmit in fals, 16 inscrisuri corespunzatoare cate unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. In realitate, Victor Ponta nu a efectuat niciuna din activitatile respective, nici macar in parte.

In perioada 11 noiembrie 2008 - iunie 2009, societatea de avocati a transmis lui Ponta dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10. In tot acest timp, societatea de avocati a platit avansul (37.027,41 lei), ratele de leasing (aprox. 6.000 lei/ luna) si alte obligatii catre firma de leasing, in total, 79.641,11 lei. In luna iunie 2009, Victor Ponta a preluat leasingul autoturismului fara sa mai achite vreo suma de bani societatii de avocati", se mai arata in documentul citat.

Procurorii au retinut ca autoturismul a fost achizitionat de SCA ''Sova si Asociatii'', la solicitarea expresa a lui Ponta, iar in tot acest timp, societatea de avocati a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit si de alte deduceri.

"In perioada octombrie 2007 - iunie 2009, societatea de avocati a transmis unei persoane, afin de gradul II cu Victor Ponta, dreptul de utilizare cu titlu gratuit, exclusiv in scop personal (fara vreo legatura cu activitatea societatii de avocati) a autoturismului marca Audi Allroad. Bunul fusese achizitionat in vederea desfasurarii activitatii societatii de avocati. Societatea de avocati a platit avansul, ratele de leasing si toate cheltuielile aferente contractului pana la sfarsitul anului 2009. In tot acest timp, societatea de avocati a beneficiat de deducerea TVA, a impozitului pe profit si de alte deduceri. In luna iunie 2009 autoturismul a fost declarat furat. La data de 1 ianuarie 2010, societatea de avocati continuatoare a SCA 'Sova si Asociatii' a semnat un contract denumit 'cooperation agreement' cu valabilitate de 4 ani, avand ca obiect consultanta juridica in materia dreptului european si finantarii de fonduri comunitare, cu o persoana apropiata lui Sova", au mai constatat anchetatorii.

DNA subliniaza ca, in temeiul pretinsei cooperari, respectiva persoana a primit lunar suma de 3.000 euro.

"In realitate intre cele doua parti nu a existat niciun fel de cooperare, contractul fiind incheiat pentru a procura un folos necuvenit persoanei respective, precum si pentru diminuarea obligatiile fiscale ale societatii de avocati. Astfel, prin inregistrarea in contabilitate a unor cheltuieli care nu au la baza operatiuni reale a fost creat un prejudiciu bugetului de stat in cuantum de 147.724,22 lei. Sumele de bani provenite din faptele mentionate au fost dobandite de Sova Dan-Coman in perioada aprilie 2007 - decembrie 2008 si au fost la dispozitia acestuia in conturile deschise de societatea de avocati, iar o parte din aceste sume a fost folosita in acelasi interval de timp, in interes personal", se mai arata in comunicat.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, Dan Sova trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: sa se prezinte la organul de urmarire, la judecatorul de camera preliminara sau la instanta ori de cate ori este chemat, sa informeze de indata cu privire la schimbarea locuintei, sa se prezinte la organul de politie conform programului de supraveghere sau ori de cate ori este chemat,
sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organelor judiciare, sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar si sa nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu acestea

"Inculpatului Sova Dan-Coman i s-a atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care-i revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive", precizeaza DNA.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO
MASKED SINGER ROMANIA
Monstrulica și-a dezvăluit identitatea la Masked Singer România. Oana Zavoranu era sub mască

07:20
Alt Text!
Exclusiv PRO TV Plus
Primul român care a învins în UFC vrea următoarea victorie. Nicolae Negumereanu vrea să scrie istorie la Las Vegas

09:15
Alt Text!
Doctor de bine
Stresul sau o alimentaţie dezechilibrată pot cauza dezechilibrul microbiotei intestinale şi pot afecta sistemul imunitar

05:45
Alt Text!
Întrebarea mesei rotunde
Întrebarea Mesei Rotude cu Andrei Aradits: "M-aș căsători cu Adi Nartea"

39:07
Alt Text!
Promo
PROMO Femeia Alege - Venirea concurentului MAX i-a dat Romaniței planurile peste cap

00:30
Alt Text!
Promo
PROMO SuperStar E timpul să fie legendari. E timpul pentru următoarea etapă. Recall SuperStar România

00:30
Alt Text!
Stirile PRO TV
Stirile PRO TV # 17.00 – 25 Octombrie 2021

45:59
Alt Text!
UFC
Nicolae Negumereanu vs. Ike Villanueva

10:19
Alt Text!
Interviurile lui Vitalie
Radu Mihaiu, primarul sectorului 2, recunoaște că are centrală de apartament. De ce nu ajunge agentul termic în sector?

30:29
Alt Text!
Visuri la cheie
Cinci motive pentru care ai nevoie de o asigurare pentru locuință

01:16
Alt Text!