Ce a provocat fenomenul neobișnuit care a devastat pădurea din Prahova


Ultimul update: Joi 06 Februarie 2020 19:39
Data publicarii: Joi 06 Februarie 2020 17:30
Categorie: Stiri actuale

Un fenomen meteo devastator, care a avut puterea unei tornade, a provocat un adevărat dezastru, în zonă înaltă a judeţului Prahova.

O pădure care se întindea pe mai bine de 80 de hectare a fost secerată. Curenţii de aer, s-au comportat ca un tăvălug, iar în calea lor nu au rezistat nici arborii solizi.

Pe DN1A, în zona Cheia, peste 100 de brazi mari au fost rupţi de vijelie şi aruncaţi pe şosea unde au blocat traficul.

Amploarea dezastrului lăsat în urmă de codul roşu s-a văzut abia joi. Copacii rupţi de vântul, care potrivit meteorologilor a depăşit 100 de kilometri pe oră, ofereau un spectacol sinistru. Ca într-un joc de domino, curenţii de aer au frânt brad după brad.

Un brad cântăreşte aproximativ 7 tone şi are în jur de 150 de ani spun pădurarii. Furia naturii l-a smuls din rădăcină aşa cum s-a întâmplat cu zeci de mii de alţi arbori din această pădure.

Reprezentanţii Direcţiei Silvice Prahova susţin că aproape 50.000 de metri cubi de lemn au fost culcaţi la pământ de vijelie.

Asemănător unei tornade, fenomenul petrecut în zonă, a fost provocat de o schimbare bruscă a presiunii atmosferice - spun meteorologii.

Narcisa Milan, meteorolog: "E schimbarea de presiune foarte mare. A trecut bucata de front şi din spate a intrat o dorsală. A fost o variaţie mare de presiune şi atunci valorile au fost extrem de ridicate ale vântului, începând din zonele montane unde au depăşit 100 de km la oră."

Rafalele puternice au frânt zeci de arbori şi la graniţa dintre Harghita şi Covasna. Unul a căzut pe cabina unui camion, iar şoferul a fost rănit şi dus la spital.

 

Avertizări de viscol și ninsori în 21 de județe. Vom avea ger în aproape toată țara
Furtuni de zăpadă, drumuri blocate și copaci rupţi în țările din jurul României
VIDEO PROTVPLUS.RO