Sorin Ovidiu Vintu va fi cercetat in libertate

×
Codul embed a fost copiat

"O regie intre cei doi", asa numeste apararea lui Sorin Ovidiu Vantu discutia dintre el si partenerul sau de afaceri, Sebastian Ghita.

Inregistrarea din care anchetatorii au tras concluzia ca Vantu l-ar fi amenintat pe Ghita a ajuns pe masa judecatorilor. Dar avocatii sustin ca ar fi doar un fragment si ca din varianta integrala se intelege ca Vintu si Ghita ar fi jucat teatru.

Magistratii nu au aprobat joi seara cererea de arestare a lui Vintu si a omului sau de incredere, Ilie Cezar. Cei doi vor fi judecati in libertate pentru santaj si amenintare. Procurorii au declarat insa recurs.

Decizia a fost luata la capatul unei sedinte de judecata care a durat aproape cinci ore si dupa mai bine de o ora de deliberari.

Sorin Ovidiu Vintu a plecat imediat dupa incheiera sedintei de judecata, preferand sa astepte pronuntarea deciziei acasa. Dupa ce instanta a ramas in pronuntare, in fata Palatului de Justitie, sediul Judecatoriei Sectorului 5, s-au adunat circa 20 de barbati, cel mai probabil apropiati ai lui Ion Ilie Cezar, care l-au asteptat pe acesta sa iasa din sala.

Citește și
Sorin Ovidiu Vintu, FNI
Ghita, amenintat de Vintu. "Ca tine am ingropat prin dealurile din Moldova"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Cu ocazia pronuntarii, care s-a tinut in sedinta publica, instanta a sanctionat cu avertisment trei jurnalisti care s-au ridicat si au vrut sa paraseasca sala in timp ce judcatorul dadea citire deciziei. La iesirea din Sala de judecata, Ion Ilie Cezar nu a facut nicio declaratie. In schimb, avocatul sau, Cristian Sirbu, a calificat decizia magistratilor ca fiind justa.

El a precizat ca, pe parcursul sedintei de judecata, cei doi acuzati au prezentat instantei mai multe probe conform carora "situatia in acest dosar ar sta cu totul altfel". Rugat sa detalieze, avocatul Sirbu a precizat ca este vorba de o serie de probe audio, inregistrari ale unor discutii intre cei implicati in acest dosar, fara sa spuna de cine au fost realizate.

Va reamintim ca la iesirea din sala de judecata, Sorin Ovidiu Vintu a declarat ca, miercuri, cand a fost audiat, i-a prezentat procurorului Marius Iacob mai multe probe, pe care acesta le-a refuzat si a dispus retinerea sa. El a adaugat ca a prezentat aceste probe si in fata instantei si ca asteapta decizia judecatorului in cazul sau.

Dupa aceasta scurta declaratie, Sorin Ovidiu Vintu le-a cerut jurnalistilor sa il lase sa plece. El a iesit din sediul Judecatoriei Sectorului 5 si, ajutat de bodyguarzii sai, a urcat intr-o masina care il astepta in fata institutiei.

Cronologia evenimentelor din 21 aprilie

12:00 Sorin Ovidiu Vintu a fost adus de la Directia Cercetari Penale, pentru a i se aduce la cunostinta acuzatiile pentru care este inculpat si pentru a da eventuale declaratii suplimentare. Omul de afaceri a refuzat sa faca declaratii jurnalistilor.

Anterior, la Parchetul instantei supreme a fost adus si Ion Ilie Cezar, asociatul lui Vintu. Cei doi vor fi dusi, apoi, la Judecatoria Sectorului 5, unde se va judeca propunerea formulata de procurori pentru arestarea preventiva a lor.

Sorin Ovidiu Vintu si Ion Ilie Cezar au fost dusi, miercuri noapte, in arestul Directiei Cercetari Penale, dupa ce au fost retinuti pentru santaj.

Cei doi sunt urmariti penal din 19 aprilie de procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Din probele administrate pana la acest moment a rezultat ca, in perioada martie - aprilie 2011, sub amenintarea denuntarii unilaterale a unui contract de consultanta si management, Vintu i-a cerut lui Ghita suma de 150.000 de euro.

Ce scriu procurorii in propunerea de arestare preventiva a lui Sorin Ovidiu Vintu

Potrivit cererii, SOV nu s-ar fi abtinut de la repetarea infractiunilor, desi in cazul sau era luata o masura preventiva de catre instanta, anchetatorii indicand periculozitatea sporita a faptelor sale.

"Propunerea de arestare preventiva a inculpatului Vintu Sorin Ovidiu este intemeiata pe existenta indicilor rezonabile din care rezulta ca a comis faptele retinute in sarcina sa, pe periculozitatea sporita a acestor infractiuni care lezeaza dreptul de dispozitie si libertatea de actiune a partii vatamate, precum si pe existenta pericolului concret pentru ordinea publica.

Acesta rezulta din faptul ca, desi se afla in cursul masurii preventive a obligarii de a nu parasi tara dispusa de catre instanta de judecata, in cauza aflata in faza de cercetare judecatoreasca, ce are ca obiect favorizarea infractorului, nu s-a abtinut de la repetarea infractiunilor", precizeaza, joi, intr-un comunicat Biroul de presa al Ministerului Public.

"Din cercetarile efectuate, pana la acest moment al urmaririi penale, a rezultat faptul ca, in perioada martie - aprilie 2011, sub amenintarea denuntarii unilaterale a unui contract de consultanta si management, Vintu a pretins partii vatamate Sebastian Ghita suma de 150.000 euro.

In acelasi scop, al obtinerii foloaselor materiale injuste, inculpatii au constrans-o prin amenintare pe partea vatamata sa accepte modificarea unor clauze contractuale, in scopul obtinerii de catre acestia a unui folos material injust", se arata in comunicat.

In opinia acuzarii, actele repetate de constrangere prin amenintarea partii vatamate au fost intreprinse de inculpatul Vintu Sorin Ovidiu atat personal, cat si prin intermediul inculpatului Ion Ilie Cezar, care la randul sau urma sa obtina un folos injust.

Sorin Ovidiu Vintu, alaturi de Ion Ilie Cezar, a fost retinut miercuri seara, pentru santaj de procurorii Parchetului instantei supreme, pentru ca a pretins lui Sebastian Ghita 150.000 de euro, actiunea survenind unei plangeri din 4 aprilie a managerului Realitatea Media.

Ghita, amenintat de Vintu. "Ca tine am ingropat prin dealurile din Moldova"

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Colegi de celula. Ce-i va spune Vintu lui Popa la intalnirea de 10 ani
Colegi de celula. Ce-i va spune Vintu lui Popa la intalnirea de 10 ani

Sorin Ovidiu Vintu si prietenul lui, Nicolae Popa, artizanii Fondului National de Investitii, si-ar putea petrece sarbatorile pascale impreuna dupa o despartire de zece ani. Insa nu intr-un loc placut, comod si cald, ci intr-o celula de inchisoare.

Ghita, amenintat de Vintu.
Ghita, amenintat de Vintu. "Ca tine am ingropat prin dealurile din Moldova"

Sebastian Ghita a facut publica inregistrarea unei discutii din 2 aprilie avuta cu Sorin Ovidiu Vantu, in masina acestuia si in care acesta il ameninta si declara ca a facut "eforturi disperate sa nu se dea in fapt de unde vine si cine e".

Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru santaj
Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut pentru santaj

Sorin Ovidiu Vintu a ajuns din nou sa doarma in arest. Omul de afaceri a fost retinut aseara, dupa cateva ore de audieri, iar astazi va fi prezentat judecatorilor, cu propunere de arestare preventiva - pentru amenintari si santaj.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.