Sondaj Eurobarometru: 68% dintre români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în țara noastră
Pentru jumătate dintre români, nivelul de trai a scăzut în ultimii trei ani. O confirmă datele Eurobarometrului publicat, marți, de Parlamentul European.
Pandemia, războiul din Ucraina și creșterea prețurilor au lăsat urme adânci în buzunarele oamenilor, dar și la nivel emoțional. Românii se simt descurajați, frustrați sau neajutorați în număr mai mare decât alți locuitori din Uniunea Europeană.
Prin Eurobarometru, Parlamentul European a vrut să vadă ce simt și ce cred locuitorii țărilor Uniunii Europene cu un an înainte de alegerile europarlamentare, care, la noi, vor avea loc pe 9 iunie 2024. Datele din sondajul lansat, aici, la Bruxelles, arată că 68% dintre români cred că lucrurile merg într-o direcție greșită în țara noastră, și doar 22% dintre respondenți cred că România este pe drumul cel bun.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Unul din doi români are dificultăți, în cea mai mare parte a timpului, să-și plătească facturile. Cele mai mari probleme le au cei trecuți de 55 de ani. Ca urmare, 69% dintre români sunt nemulțumiți de măsurile luate de guvern, pentru a opri creșterea costului vieții.
Dificultățile financiare, pandemia și războiul au lăsat urme și în starea emoțională a românilor. 41% cred că lucrurile merg în direcția greșită și în viața personală, mult peste media europeană de 22%. Unul dintre patru români se simte descurajat sau neajutorat, și unul din trei nesigur.
Cristian Pîrvulescu, politolog: „Inflația scade, prețul la combustibil va scădea, dar până când efectul economic se transformă într-unul psihologic și social, durează. Suntem într-o efervescență socială, cu o grevă a profesorilor, cu o nemulțumire socială. Viitorul nu pare să fie extraordinar”.
62% dintre români recunosc că acțiunile Uniunii Europene au impact asupra vieții lor, de zi cu zi. Părerile sunt împărțite: 43% dintre români cred lucrurile merg în direcția bună în Uniunea Europeană, alți 41%, în cea greșită. Unul din trei români crede, însă, că vocea României nu este auzită în Uniunea Europeană.
Jaume Duch Guillot, purtătorul de cuvânt al Parlamentului European: „Mesajul meu către români este: normal că vocea voastră se aude aici, în Bruxelles, în Strasbourg, dar este important să votezi, cu cât mai mulți oamenii vor vota, cu atât vocea voastră se va auzi aici”.
68% dintre români susțin că vor ieși la vot pe 9 iunie 2024.
Eurobarometrul a fost realizat în martie, anul acesta, pe un eșantion de peste 26.700 de persoane, dintre care o mie de români, de peste 15 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, romani, parlamentul european, eurobarometru,
Dată publicare:
06-06-2023 19:39