Se înăspresc sancțiunile pentru șoferii prinși beți sau drogați, după accidentul din 2 Mai
Șoferii prinși băuți sau drogați ar putea rămâne fără permis pentru o perioadă de 10 ani, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.
Noile modificări vin în contextul accidentului de la 2 Mai soldat cu doi morți, dar și al numărului tot mai mare de șoferi care conduc sub influența alcoolului și a substanțelor interzise.
În ultimele luni, la fiecare razie polițiștii au prins șoferi băuți sau chiar drogați. Alții au fost implicați în accidente rutiere grave. În aceste condiții, aleșii propun ca șoferii băuți sau drogați să nu mai poată conduce timp de 10 ani.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Robert Cazanciuc, vicepreședintele Senatului României: „Este vorba despre oricine se urcă la volan, indiferent dacă a făcut sau nu a făcut accident, despre cel care s-a urcat la volan și a avut alcoolemie de peste 0,80 mg sau în sânge substanțe interzise”.
Bărbat: „Lasă că e bine. Să rămână fără permis”.
Reporter: „Păi vor rămâne, 10 ani”.
Bărbat: „Doar atât? După 10 ani se întorc iar pe droguri, iar pe mașină. Alte vieți...”.
Bărbat: „Din punctul meu de vedere să stea fără permis pe viață”.
Același proiect face referire și la medicamentele cu regim special care ajung și la cei care nu au rețetă. Cei care vând ilegal astfel de substanțe riscă închisoare de la unu la cinci ani.
Noile modificări vizează și procedura prin care dependenții sunt trimiși la consiliere.
Dacă proiectul de lege va ajunge la vot în forma actuală, va fi redusă la câteva zile și durata în care consumatorii sunt obligați să intre în programe de consiliere.
De asemenea proiectul de lege îi vizează și pe cei care își închiriază imobilele, cu bună știință, unor persoane care consumă substanțe interzise. În această situație, proprietarii, chiriașii sau chiar administratorii pot fi pedepsiți cu închisoare de la unu la cinci ani.
Cătălin Baciu, director Teen Challenge România: „Marea majoritate a lor o fac fie în clădiri închiriate, fie închiriate pe termen lung sau pe termen scurt, fie în clădiri abandonate”.
Dacă proiectul de lege va fi votat, aleșii trebuie să găsească o variantă prin care aceste modificări să fie puse în practică. De pildă, polițiștii se plâng că nu au suficiente teste pentru droguri.
Andrei Bruchental, președinte EUROPOL Cluj: „Am avut cazuri în care unii colegi au fost nevoiți să meargă km depărtare pentru un simplu test”.
Proiectul de lege ar urma să intre la vot, cel mai devreme, la finalul acestui an.