Șobolanii infectați cu COVID, amenințare serioasă în New York. Constatările îngrijorătoare ale oamenilor de știință
Șobolani infectați cu coronavirus au fost descoperiți la New York, iar acum cercetătorii se tem că boala ar putea reizbucni în zonele dens populate, din cauza rozătoarelor.
Șobolanii ar putea răspândi mai multe variante ale SARS-COV-2, pentru că au au potențialul de a transmite variantele Alpha, Delta și Omicron, astfel că ar putea infecta oamenii cu COVID-19, potrivit unor noi cercetări, prin care s-a descoperit că rozătoarele pot fi purtătoare ale virusului, arată publicația Daily Star.
Oamenii de știință au descoperit că șobolanii care trăiesc în orașul New York, SUA, ar putea fi purtători ai virusului SARS-CoV-2, ceea ce a stârnit temerile că ar putea „reprezenta o amenințare pentru oameni", în special pentru cei care trăiesc în zone dens populate.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Studiul condus de Dr. Henry Wan, director al Centrului pentru gripă și boli infecțioase emergente de la Universitatea din Missouri, a constatat că șobolanii sunt capabili să fie infectați și să poarte variantele Alpha, Delta și Omicron.
„Nu am mai văzut niciodată o astfel de boală. Constatările noastre evidențiază necesitatea unei monitorizări suplimentare a populației de șobolani pentru o potențială transmitere zoonotică, secundară, la om. În general, cercetările noastre arată că animalele pot juca un rol în pandemiile care au impact asupra oamenilor, și este important să continuăm, astfel încât să putem proteja atât sănătatea umană, cât și cea animală” a precizat dr. Wan.
Studiul a confirmat concluziile altor studii anterioare, și anume că infecțiile cu Covid ar putea reprezenta un risc pentru oameni, dacă virusul continuă să sufere mutații la rozătoare înainte de a fi transmis la oameni.
Războiul împotriva șobolanilor
Șobolanii au devenit o problemă în New York, unde există o adevărată invazie pe străzi
Primarul Eric Adams a declarat anul trecut un război împotriva șobolanilor, oficialii adoptând un slogan devenit viral: "Șobolanii nu conduc acest oraș. Noi o facem".
Între timp, în Marea Britanie, Londra a înregistrat, în mod similar, o creștere a populației de șobolani, ca urmare a faptului că oamenii și-au mărit cantitățile de gunoi menajer din cauza faptului că au stat acasă.
Activitatea rozătoarelor a crescut cu 51% în timpul primului lockdown, potrivit Asociației britanice de control al dăunătorilor. Cea de-a doua carantină a dus la o altă creștere, de 78%.